Bosna Barışı etkinliği

Bosna Barışı etkinliği -Eski TBMM Başkanı Çetin: -Saraybosnanın, Üsküpün, Gümülcinenin ve Kosovanın üzüntüsü herkesin üzüntüsü, sevinci ve mutluluğu herkesin mutluluğudur


SAKARYA (A.A) - Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Bosna Barışı etkinliği düzenlendi.
     Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen programda konuşan eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Bosna-Hersek ve Türkiyenin sahip olduğu ortak tarihin iki ülke halkını kenetlediğini söyledi.
     Çetin, 20 yıl önce yaşananları anımsatarak, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Örgütünün Helsinkide toplantısı oldu. Tabii gitmek kolay değildi, özel uçakla Hırvatistana gidebildim. Zagrepten Birleşmiş Milletler (BM) uçağıyla Saraybosnaya gittim. Saraybosnaya geldiğim zaman sokaktan silah sesleri geliyordu. İnsanlar evlerinde pencereden bize el sallıyordu. Aynı anda genç bedenlerin cenazeleri geliyordu şeklinde konuştu.
     Saraybosnanın, Üsküpün, Gümülcinenin ve Kosovanın üzüntüsü herkesin üzüntüsü, sevinci ve mutluluğu herkesin mutluluğudur diyen Çetin, Bosna-Hersekin Türk halkının gönlünde ayrı bir yeri bulunduğuna dikkati çekerek, tarih boyunca Boşnakların Osmanlıya üstün hizmetler yaptığını ve büyük devlet adamları yetiştirdiğini hatırlattı.
     Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Bosna Hersekte yaşanan acılara üzülerek ve utanarak şahit olduklarını, Sakaryalıların Bosna-Hersekte yaşayan katliamlara seyirci kalmadığını anlattı.
    
     -TBHKDF Başkanı Güneş-
    
     Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Başkanı Muzaffer Güneş de Türkiye ile Bosna-Hersek ilişkilerinin 1992 yılına dayandığını belirterek, bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin savaşa maruz kaldığını kaydetti.
     Dernek ve federasyonlarının Bosna Herseklilere destek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Güneş, Derneklerimiz ve federasyonumuz bu dönemde yardım ve destek amacıyla kurulmuş, bu dönemde birçok Türk sivil toplum kuruluşu bölgeye yardım göndermiştir diye konuştu.
     Güneş, Bosna-Hersekin Türkiye için tarihi bir dost, müttefik ve Avrupaya açılan kapı olduğunu kaydederek, Ülkemiz için her millet, her din, her kültürün ayrı bir güzellik olduğunu biliyoruz. Milletlerin, dinlerin, kültürlerin çatışmasını değil, kardeşliği arzu ediyoruz. Müslüman Türk olarak bize yakışan yüksek ahlakı tüm insanlığa layık şekilde yerine getirmektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Salih Eren / Çağrı Turgut
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Bosna Barışı etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER