Bitkisel tedavi uyarısı

Bitkisel tedavi uyarısı -Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Öneş: -Bitkisel ilaçların rastgele herkes tarafından kullanılabileceğini önermek çok yanlıştır ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir


GAZİANTEP (A.A) - Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülker Öneş, tıp eğitimi almayan kişilerin hastalara bitkisel ürünlerin kullanılmasını önermesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
     Prof. Öneş, yaptığı yazılı açıklamada, bir süredir radyo, televizyon, gazete ve dergilerde, bitkisel ürünlerle ilgili olarak yayınlar yapıldığını belirtti.
     Tıbbi ilaçların çoğunun bitkilerden elde edildiğini anımsatan Prof. Öneş, bitkilerden elde edilen ilaçların çok geniş araştırmalar sonucu kullanımına izin verildiğini ifade etti.
     Prof. Öneş, şunları kaydetti:
     Bu kişilerin bir kısmının günlük yaşamda hasta kabul etmekte oldukları ve bir doktor gibi tedavi önerileri yaptıkları bilinmektedir. Genel olarak bakıldığında, reklamı yapılan bitkisel ürünlerin çeşitli hastalıklarda yararlı olduğu iddia edilmektedir. Bilindiği gibi tıp alanında kullanılan ilaçların birçoğu bitkilerden elde edilmektedir. Ancak bu ilaçların kullanılmalarından önce çok geniş araştırmalar yapılarak toksik etkileri ve tedavide kullanılması gereken dozları belirlenmektedir.
     Ayrıca hangi miktarda ilaç içerdiği ve hangi dozda kullanılması gerektiği, etkileri ve yan etkileri ilaçların prospektüslerinde standardize olarak sunulmaktadır. Bitkisel ürünlerde ise bu bilgiler bulunmamaktadır ve bir standardizasyon yoktur.
     Hiçbir araştırma yapılmadan kullanılması önerilen bir bitkinin içinde bulunan maddelerin zehirli etkilere neden olabileceği gibi kullanan kişilerde alerjik bazı bulguların da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Prof. Öneş, ayrıca bitkisel ilaçların birçok hastalığa yararlı olduğu konusunda genellikle doktor olmayan kişilerin yaptığı bilgilendirmelerin yanlış sonuçlar verebileceğine dikkat çekti.
     Prof. Öneş şöyle devam etti:
     Bu yanlış sonuçlar şu şekilde olabilir; hastaların doğru ilaçları kullanmamaları nedeniyle hastalıkları ilerleyebilir. Aşırı doz alınabilir ve toksit etki yani zehirlenme nedeni olabilir. Alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bitkisel ilaçların bu şekilde rastgele önerilerle herkes tarafından kullanılabileceğini önermek çok yanlıştır ve istenmeyen sonuçlara yol açabilecektir. Özellikle çocuklara kendi iradeleri dışında bu tür bitkisel ürünlerin verilmesi tıbbi sorun oluşturabileceği gibi ayrıca etik probleme de neden olabilecektir.
     Bilindiği gibi ülkemizde hastalıkları tedavi etme yetkisi, sadece tıp fakültesi mezunlarına yani tıp doktorlarına aittir. Doktorların gazetelere verecekleri ilanların tabip odaları tarafından yoğun bir denetime tabi tutulduğu ortada iken, doktor olmayan bu kişilerin gazete, dergi, radyo ve televizyon ortamında yaptıkları bilimsel olmayan ilan, görüş ve açıklamaların hiçbir şekilde denetlenmemesi yanlıştır.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Mehmet Öztaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Bitkisel tedavi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER