Beyaz altında sıkıntılı sezon

Beyaz altında sıkıntılı sezon -Maliyet artışlarına rağmen fiyatı geçen yılın yüzde 30 gerisine düşen pamuk, Egeli üreticiyi memnun etmedi -Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz: Gelecek yıl hem dünyada hem de Türkiyede pamu


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Türkiyenin yüksek kaliteli pamuk üretiminin yapıldığı Ege ovalarında üretici hasat sezonunu mutsuz kapatıyor. Maliyetteki artışlara rağmen fiyatların geçen yıla göre yüzde 30 düşük gitmesi nedeniyle üretici, tarlasına buğday ekmenin hesabını yapıyor.
     İzmir Ticaret Borsasının sezon öncesinde yaptığı tahminlere göre Ege Bölgesinde pamuk üretim alanlarının 104 bin hektardan 92 bin hektara, rekoltenin de 166 bin tondan 131 bin tona gerilemesi bekleniyor.
     Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl pamuk fiyatlarında sıkıntılı bir dönemin yaşandığını, hasadın bitmesiyle birlikte Ege Bölgesinde bir çok üreticinin tarlalarını buğday ekimi için hazırladığını, bunun gelecek yıl pamuk açısından üretimin daha da düşeceğini gösterdiğini belirtti.
     Pamuk ekili arazinin bir kaç yıl önce gördüğü 380 bin dekarlık dip rakamını gelecek yıl yine görebileceğini savunan Kocagöz, Tarlasına buğday eken çiftçinin gelecek sezon artık pamuğa geri dönmesi mümkün değil. Gelecek yıl hem dünyada hem Türkiyede pamuğun az olacağı bir sezon yaşanacak dedi.
    
     -Fiyat düşüklüğüne rağmen üretici pamuğunu sattı-
    
     Ege pamuğunun merkezi sayılan Aydının Söke ilçesindeki üreticilerin pamuğunun önemli bir bölümünü fiyatların geçen senenin altında olmasına rağmen sattığı bildirildi.
     Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, başta mazot olmak üzere üreticinin maliyetlerinin yüzde 15 civarında arttığını, buna karşın pamuk fiyatlarının yüzde 30luk bir düşüşle 1,30 liraya gerilediğini dile getirdi.
     Geçen 11 yılda Söke Ovasında 70 bin dekara yakın arazinin el değiştirdiğini, bazı çiftçilerin kente göçtüğünü, arazilerin ise bir kaç ailenin elinde toplandığını ifade eden Balçık, Yeniden bir tarla satış dalgasının başlamasından endişe ediyoruz. Ovadaki pamuk ekilen tarlalar dekarı 5 bin liradan satılıyor. Bir kaç yıldır bu fiyat değişmiyor. Fiyatlar düşerse arazi toplamak için bekleyenlerin olduğunu da biliyoruz diye konuştu.
     Balçık, hükümetin verdiği 46 kuruşluk pamuk destekleme priminin pamuk ekiminin devamı için yeterli olmadığını, bu yıl uygulanacak sistemle artık daha fazla üretmenin de cazibesini yitireceğini öne sürdü.
     Prim ödemelerinin beyana tabi olduğunu, bazı üreticilerin fazla beyan göstermesi nedeniyle usülsüzlükler yaşandığını, bunun önüne geçmek için bu yıl ilk kez TÜİKin her bölge için dekar başına ortalama üretim miktarı belirleyeceğini ve ödemelerin bu miktarı aşamayacağını ifade eden Balçık, şöyle konuştu:
     Ben tarlamdan dekar başına 550 kilo ürün de alsam TÜİKin Söke için belirlediği miktar 450 kiloysa bu fiyat üzerinden prim alacağım. Devlet, verdiği primin denetimini yapmak yerine herkese aynı primi vererek kaybını telafi etmeyi tercih ediyor. Prim ödemelerinde uygulanacak bu yeni sistem fazla üreteni cezalandırıyor. Sezon başında pamuk üretiminin devamı için 60 kuruşluk primin şart olduğunu belirtmiştik. Ödenen kilogram başına 46 kuruşluk zaten yetersiz bir rakamdı. Şimdi bunun da üzerinden kesintiler yapılacak. Bu tabloya göre çiftçi bu yılı ancak borçlanarak geçirebilir, ikinci el traktör ve tarla satışlarında yükselme kaçınılmaz.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Beyaz altında sıkıntılı sezon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER