Balkan Savaşlarının 100. Yılı

Balkan Savaşlarının 100. Yılı -CBÜ Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çelik: Tarih, bir milletin can damarıdır


KIRKLARELİ (A.A) - Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, tarihin milletlerin can damarı olduğunu söyledi.
     Kırklareli Aşiyan Bilim, Kültür ve Sanat Derneğince Kültür Merkezinde düzenlenen Balkan Savaşlarının 100. Yılı konferansında konuşan Çelik, tarihini iyi bilmeyen milletlerin plansız şekilde yaşadıklarını anlattı.
     Tarihini bilmeyen bir toplumun geleceğe sağlam adımlar atamayacağını belirten Çelik, Bugün muhacir, göçmen dediğimiz insanlar dün bu topraklardan Balkanlara gitmişlerdi. Gidişleri çok muhteşem olmuştu fakat dönüşleri de bir o kadar acı oldu. 450 sene kaldığımız Balkan topraklarını 158 günde boşaltarak baba ocağına döndük diye konuştu.
     Gençliğin geleceği açısından Balkan Savaşlarını iyi öğrenmesi gerektiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
     Tarih, bir milletin can damarıdır. 100 yıl önce bugün 1908, 1920 yılları arasında 5 milyon insan kaybımız var. Bize uygulanan katliamlardan hiç kimse bahsetmiyordu. Bunun 2 milyon 600 bini askerdir. 5 milyon metrekare toprak kaybettik. Kaybettiğimiz topraklara da hiç acımıyorum. Toprak kaybı mukadderdir. Acıdığım şey, o topraklarla beraber hafızamızı da kaybettik. En kötü olan budur. Üsküp bile bize yabancı geliyor.
     Konferansa Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Özgün Tiran / Cihan Demirci
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. Yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER