Bağışçı ailelere şehit yakını ayrıcalığı tanınsın

Bağışçı ailelere şehit yakını ayrıcalığı tanınsın -Kamuoyunda ilk yüz nakliyle tanınan Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Aydın: -Son kez yakınlarına dokunan, onunla helalleşen aile bireyleri bence o zor kararın en güç anını son kez


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Türkiyede ilk ve dördüncü yüz nakillerinde bağışçı aileleri ikna eden Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, bağışçı ailelerin zorlu bir süreçte ikna edildiğini belirterek, Böylesi onurlu bir kararı veren bağışçı aileler toplum tarafından onurlandırılmalı. Bağışçı ailelere şehit yakını ayrıcalığı tanınabilir dedi.
     Organ nakil sürecinde yaşananları AA muhabirine anlatan Zafer Aydın, 2012 yılında Uşakta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kayadan alınan yüz, bacak ve 2 kolun Antalyadaki alıcılara nakledilmesinin Türkiyede organ bağışı konusunda çığır açtığını belirtti.
     Türkiyedeki ilk ve dördüncü yüz nakillerinin gerçekleşmesini sağlayan bağışçı ailelerin olayın asıl kahramanı olduğuna dikkati çeken Aydın, nakil sürecinin aileler için çok yıpratıcı olduğunu ifade etti.
     Uşakta organ bağışında ailelerin ikna edilmesini sağlayan Dr. Aydın, İlimizde 2012 yılında 7 beyin ölümü vakası meydana geldi. Bu vakalardan 4ünün ailesiyle görüşerek bağış için ikna ettik. İkna sürecinde ailelere tıbbi yardımda bulunduk, psikolojik destek verdik, gerektiğinde din adamlarından yardım istedik diye konuştu.
     İlk naklin Uşakta yapılmasının diğer naklin de önünü açtığını kaydeden Aydın, İlk yüz naklinin yapılmasının ardından donör Ahmet Kayanın ablası Fadime Çil, dördüncü yüz nakli sırasında Uşak Devlet Hastanesine gelerek bağışçı aileye destek oldu. Diğer ailenin iknasında önemli rol üstlendi. İki aile halen görüşüyor diye konuştu.
    
     -İnsan üstü gayret gösterildi-
    
     Uşakta alınan bağış kararlarının yeni bir kıvılcım oluşturduğuna işaret eden Aydın, amaçlarının yeni hayatlara katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.
     Bağışların ardından başarılı yüz nakli operasyonlarının Türkiye gündemine oturduğuna dikkati çeken Zafer Aydın, şöyle devam etti:
     Ahmet Kayanın organlarının alınmasından nakil yapılan hastaların bakımına kadar tüm sağlık çalışanları insan üstü bir gayret gösterdi. İnanın bu sürece dahil olmuş insanların tümü çok mutlu. Herkesin tek arzusu yaşamını yitiren bir vatandaşımızdan alınan organların başka insanlara hayat vermesine katkı sağlamaktı.
     İlk kez Ahmet Kayanın yakınları ile görüştüğümüzde bağışa yanaşmadılar. En sonunda aile bağış kararı verdi. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi ilimize geldi. Bu sırada aile bireyleri Ahmet Kayayı son kez görmek istedi. Onların bu isteğini yerine getirdik ve yoğun bakım ünitesinde çok duygulu, bir o kadar güç anlara tanıklık ettim. Dördüncü yüz nakli için Tevfik Yılmazın bağışında da aynı anlar yaşandı. Son kez yakınlarına dokunan, onunla helalleşen aile bireyleri bence o zor kararın en güç anını son kez yakınlarını görünce yaşıyorlar. Bu onurlu kararı veren aileler toplum tarafından onurlandırılmalı.
     Organ bağışında bulunan ailelere bazı alanlarda ayrıcalık tanınması gerektiğini belirten Dr. Zafer Aydın, Organ bağışının önemini her bireye anlatmamız gerekli. Bağışçı ailelere şehit yakılarına olduğu gibi bazı ayrıcalıklar tanınabilir. Elbette şehitlik kavramıyla bu çok ayrı. Ancak onlar da yakınlarının organlarını bağışlayarak toplumsal hayata önemli katkı sağlıyorlar. Bu yönde hükümetimizin bir çalışma yapması bizleri sevindirir. Onların yerelde ve genelde sürekli desteklenmesi, geri kalanların hayatlarını kolaylaştırır diye düşünüyorum diye konuştu.
    
     -Kamu spotu çağrısı-
    
     Dr. Zafer Aydın, organ bağışının artırılması için sağlık çalışanlarına özel eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Organ bağışını artırmak istiyorsak toplumu her alanda bilinçlendirmeliyiz. Öncelikle toplumumuz beyin ölümü ile komada olmak kavramının ayrımını bile bilmiyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın tekrar yaşama şansı olmadığını, dini açıdan organ naklinin sakıncalı olmadığını üstüne basa basa anlatmak gerekli. Başta çocuklarımız olmak üzere toplumun tamamı bilinçlendirilmeli. En önemlisi de organ nakliyle yeniden hayata tutunan kişilerle ilgili Sağlık Bakanlığımız kamu spotu hazırlamalı. Bunun için yüz nakilleri gerçekleştirilen hastalar Uğur Acar, Turan Çolak kullanılabilir. Çünkü televizyonlarda yer alan kamu spotlarının çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bağışçı ailelere şehit yakını ayrıcalığı tanınsın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER