Aşık Şenlik, uluslararası sempozyumla anılacak

Aşık Şenlik, uluslararası sempozyumla anılacak -Ardahanda 1850-1913 yılları arasında yaşayan ünlü halk ozanı Aşık Şenlik, ölümünün 100. yılında uluslararası sempozyumla anılacak -ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz: -Uluslararas


ARDAHAN (A.A) - Çağlar Sefertaş - Ardahanda 1850-1913 yılları arasında yaşayan, 1877-1878 Osmanlı-Rus savası sırasında halk-toplum önderliği yapan Aşık Şenlik, ölümünün 100. yılında Ardahan Üniversitesinin düzenleyeceği uluslararası sempozyumla anılacak.
     93 Koçaklamasındaki Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana mısrasıyla yurt savunmasının temel felsefesini en iyi şekilde anlatan Aşık Şenlik için düzenlenecek sempozyuma İngiltere, Amerika, Fransa, Azerbaycan ve Gürcistandan bilim adamları katılacak.
     Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşık Şenlikin Türk topraklarının ruhu olduğunu belirterek, tüm insanların ölümlü olduğunu, öldükten sonra yaşayan insanların ise büyük insanlar olduğunu söyledi.
     Bireylerin çocuklarına Aşık Şenliki övünerek, iftiharla anlatması gerektiğini belirten Korkmaz, Memleketimiz işgale uğruyor, Rus komutan gelip, bizi mi istiyorsun- Osmanlıyı mı- diye soruyor. Orada onun canını alabilirler ama o bakmadan, Ben Allahtan Ali Osmanı isterim diyor. Bu, Aşık Şenlikin karakter abidesi olduğunu gösteriyor. Yani sanatkarlığının dışında çok karakter abidesi bir kişilik olduğunu gösteriyor diye konuştu.
     Korkmaz, Aşık Şenlikin yaşantısıyla örnek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Çocuklarımıza kim örnek gösterilebilir- En ufak bir çıkar için kişiliklerini ayaklar altına seren insanları mı göstermeliyiz- En ufak bir çıkar için arkadaşını, dostunu satan insanları mı göstermeliyiz- Yoksa bir granit abidesi kişiliğiyle Aşık Şenliki mi göstermeliyiz- Karakter bakımından, duruş bakımından bütün coğrafyanın insanı onunla övünüyor. Onun kişiliğinden dolayı övünüyorlar. Bizim kültürümüz nasıl insana dönüşürse Aşık Şenlik o olmuş. O bakımdan aynı kültürün parçalarıyız.
     2013ün Aşık Şenlikin 100. ölüm yıl dönümü olduğunu belirten Korkmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
     Ardahan Üniversitesi olarak Uluslararası Aşık Şenliki Anma Sempozyumu düzenleyeceğiz, İngiltereden, Amerikadan, Fransadan, Azerbaycandan, Gürcistan ve diğer ülkelerden katılımın olacağı bir sempozyum olacak. Aşık Şenlikin şiirlerini, felsefesini, sanatsal değerini hem biz daha iyi tanımak hem de dünyaya yaymak için böyle bir sempozyum plandık. 2013 yılının mayıs ayının ikinci haftasında bu sempozyumu yapacağız.
    
     -Aşık Şenlik, Batı ve Güney Kafkasyada hala tanınan biri-
    
     Aşık Şenlik Belediye Başkanı Mülazim Karaçay da Aşık Şenlikin 1850-1913 yılları arasında eski adı Suhara olan beldede yaşadığını anlattı.
     Şenlikin 14 yaşında şiir söylemeye başladığını anlatan Karaçay, O dönemde ihtiyaçlı bir ailenin çocuğunun şiir söylemesi pek de saygıyla karşılanan bir durum değil. Aşık Şenlik, derin bir bilgiye ve çok iyi bir kulağa sahipti. Onun kendisini göstermesinde annesinin okur-yazar olması önemli. Bunu iyi değerlendirmiş ve köyün imamının da etkisiyle epeyce bir bilgi birikimine ulaşmıştır şeklinde konuştu.
     Aşık Şenlikin hayatta olduğu dönemde 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşının yaşandığını hatırlatan Karaçay, sözlerine şöyle tamamladı:
     1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında burası Rusyaya savaş tazminatı olarak terk ediliyor. Aşık Şenlikin anlamı o yıllarda ortaya çıkıyor. Aşık Şenlik, 1913 yılında hayata gözlerini yumuyor. Aşık Şenlikin yaşadığı dönemde televizyon ve radyo yok. O zamanlar aşıklık bölge halkı için bir kültür etkinliği aynı zamanda. Aşık Şenlik, o dönemin çok önemli mihenk taşlarından biriydi. Aşıklık kültürünün iki türlü yönü vardır. Birisi şiir, diğeri ise hikaye yönüdür. Şiir yönü günümüzde devam ederken, hikaye yönü unutulmaya yüz tutmuştur.
     Karaçay, Aşık Şenlikin Batı ve Güney Kafkasyada hala tanınan biri olduğuna dikkati çekerek, Aşık Şenlik, Türkmenistan, Azerbaycan ve İranda çok iyi biliniyor. Hayatını kitaplaştırmayı düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Aşık Şenlik kimdir--
    
     Çıldırın Suhara beldesi Yakınsu köyünde 1850 yılında doğan Aşık Şenlik, Karapapak boyundandır. Karapapak ağzını en yetkin biçimde kullanan Aşık Şenlik, 14 yaşında kuş avcılığı yaparken dere boyunda uyuyakalıp, düşünde aşk badesini içerek, kalktığında şiir söylemeye başlamış, 19 yaşındayken Ahilkelekli Aşık Nuriden saz çalmayı öğrenmiştir.
     Kars, Ahıska, Borçalı, Tiflis ve Revanı gezerek çağının diğer saz şairleriyle karşılaşmalar yapan Aşık Şenlik, 1913 yılında Revan yolculuğunun ardından rakip saz şairlerinin yemeğine kattığı zehirden etkilenerek, Çıldıra ulaşamadan Arpaçay ilçesinde hayatını kaybetmiştir.
     Aşık Şenlikin yurt savunmasının temel felsefesini anlatan 93 Koçaklaması ise bilinen en önemli eserleri arasında yer alıyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk - Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Aşık Şenlik, uluslararası sempozyumla anılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER