Ar

Ar-Ge İnovasyon Destekleri Bilgi Günü -Sanayi Genel Müdürü Emiroğlu: -Türkiyenin 2023 hedefini tutturmasında Ar-Ge merkezlerine büyük rol düşmektedir -KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz: -Küresel oyunda söz sahibi olabilme


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Türkiyenin 2023 hedefini tutturmasında Ar-Ge merkezlerine büyük görev düştüğünü söyledi.
     Emiroğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile KOSGEB İl Müdürlüğü işbirliğiyle KMTSOde düzenlenen Ar-Ge İnovasyon Destekleri Bilgi Günü toplantısında, ekonomisini ve rekabet stratejisini bilgi ekonomisine dayandıran ülkelerin, mevcut kurumsal yapılarını bilim, teknoloji ve bilişim odağına göre yeniden düzenlediğini belirtti.
     Türkiyenin 2023te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini daha yoğun sürdürmesi gerektiğini ifade eden Emiroğlu, son yıllarda ülkede yenilik ve Ar-Geye ayrılan kaynakların kayda değer bir artış gösterdiğini vurguladı.
     Türkiyenin 2002 yılından bu yana ihracatını artırarak bir pazar genişlemesine girdiğini anlatan Emiroğlu, şöyle konuştu:
     Türkiyenin ihraç ettiği ürünler içerisinde düşük teknolojiyle üretilen ürünlerin payı azalmış, orta seviye teknolojiye sahip ürünlerin payı da ciddi oranda artmıştır. Bundan sonra ana hedefimiz yüksek teknoloji ürünlerin payını artırmaktır. Bugün yüzde 5 civarında olan yüksek teknolojik ürün payını yüzde 20 civarına çıkartmak zorundayız. 2023te milli gelirin 2 trilyon dolar olması ve bunun içindeki Ar-Ge harcamalarının da 60 milyar dolar olması planlanmaktadır. Dolayısıyla Türkiyenin 2023 hedefini tutturmasında Ar-Ge merkezlerine büyük rol düşmektedir.
     Emiroğlu, Türkiyenin bir yandan bilgi üreten diğer yandan ürettiği bilgiyi ticarileştiren, yurt dışına ihraç eden bir yapıya kavuşması gerektiğini aktardı. Kahramanmaraşın ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir sanayi kenti olduğunu belirten Emiroğlu, kentin 2002 yılından 2011 yılına kadar sanayi üretimini iki kat artırdığını kaydetti.
    
     -Rekabet stratejileri-
    
     KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz ise ülkelerin küresel oyunda bir adım ileriye giderek çağdaş bir yaşam düzeyine kavuşmasında tek seçeneğin inovasyon olduğunu söyledi.
     İnovasyonu bir adım önde değerlendiren ve ona göre strateji üreten ülkelerin dünyada söz sahibi olacağını belirten Tüysüz, şöyle konuştu:
     Son 25 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerin büyümelerinin yarısından fazlasının inovasyona dayandığını görüyoruz. Küresel oyunda söz sahibi olabilmemiz için tek seçeneğimiz inovasyondur. Onun için yapacağımız çok şey var ve politika yapıcılar da Türkiyenin değişim ihtiyacını ve 2023 vizyonunu ortaya koydu.
     Tüysüz, farklılık ve özgünlüğün rekabetin yeni parametreleri olduğunu ifade ederek,, Dünyada eskiden rekabet stratejisi doğa üstüne dayalıydı. Bugün baktığımızda kazanılmış üstünlüklere dayalı rekabet stratejisi ön plana geçiyor. Bizlerin elinde doğal kaynaklar yok. Petrollerimiz yok. Kaynaklarımız sınırlı. Bizim, çok güçlü ve dinamik bir insan nüfusumuz var. Dolayısıyla yeni ekonominin iki önemli kaynağı bilgi ve insan gücüdür. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor dedi.
     KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkan Yardımcısı Hilmi Yavuz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü San-Tez Programı Üyesi İlker Sönmez de inovasyon ve Ar-Genin önemine ilişkin konuşmalar yaptı.
     Toplantıya, Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Emniyet Müdürü Metin Aşık, daire müdürleri, iş adamları, akademisyenler ve diğer ilgililer katıldı.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER