Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor paneli

Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor paneli -Antalya Valisi Altıparmak: -Antalyada gündemi en çok meşgul eden konu, ucuz kömür satılmasıdır


ANTALYA (A.A) - Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalyada en çok gündemi meşgul eden konunun ucuz kömür satılması olduğunu söyledi.
     Vali Altıparmak, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesinde düzenlenen Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor panelinde yaptığı konuşmada, yaşam kalitesi açısından Antalyanın üst sıralarda yer aldığını, yaşanabilecek şehirler arasında ikinci sırada olduğunu, ancak birinci sırada görmek istediklerini ifade etti.
     Metropollerin trafik, gürültü ve hava kirliliği gibi sorunlarını yüzde 100 çözmenin mümkün olmadığı vurgulayan Altıparmak, metropollerin kaderinde her zaman bu tür sorunların olduğunu, bu sorunları sonlandırmaya yönelik çalışmaların hızla devam etmesi gerektiğini kaydetti.
     Altıparmak, Antalyanın 2011-2012 kış sezonunda Türkiyedeki en iyi iller sıralamasında partiküler madde için 70 mikrogram metreküp değeriyle 14üncü sırada olduğunu anlatarak, Antalya, kükürtdioksit için 7 mikrogram metreküp değeriyle 12nci sırada yer alıyor. 2011de hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan verilere göre Türkiyedeki partiküler madde açısından en kirli iller Afyon, Siirt ve Gaziantep olarak belirlenmiştir. Kükürtdioksit açısından ise Edirne, Muğla ve Aydın olmuştur dedi.
     Antalyada en çok gündemi meşgul eden konunun ucuz kömür satılması olduğunu dile getiren Altıparmak, şöyle konuştu:
     2011de 33 bin kilogram kömürün yüzde 19unu, 2012de ise 37 bin kilogram kömürün yüzde 11ini il dışı yapılmıştır. Kaliteli kömürün 5 bin 500 kalorilik olması gerekiyor. Türkiyede bu tür kömür zaten yok. Olsa da bu kömürü yakacak soba yok. Türkiyedeki sobalar genel olarak odun, lastik, atık maddeler ve yanık yağ yakmaya yönelik. Eğer biz 5 bin 500 kalorilik kömür yaksak bu kadar hava kirliliğinin olacağını zannetmiyorum.
     Araçlardan kaynaklanan egzoz emisyonu ölçümleri konusuna da değinen Altıparmak, 2005den itibaren Antalyada Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetki verilen 39 istasyon tarafından egzoz emisyon pul ve ruhsatı verildiğini belirtti.
     Alternatif enerjiye yönelmek gerektiğini ifade eden Altıparmak, doğaya zarar vermeden HElere destek vermek gerektiğinin altını çizdi.
     Muratpaşa Belediyesi Süleyman Evcilmen ise hava kirliliğinin bir olgu olduğunu ve gündemi meşgul ettiğini söyledi.
     Evcilmen, hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, gündüz Antalyada soba yanmadığını, ancak akşamları hava kirliliğinin arttığını ifade etti.
     MMO Başkanı Barut da Antalyadaki hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, artık soluduğumuz havanın temiz olması için dur demenin zamanı geldiğini söyledi.
     Panele Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ve davetliler katıldı.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER