Anadolunun El

Anadolunun El-Hamrasını bakıra işlediler -Sivasın Divriği ilçesinde açılan bakır işleme kursuna katılan kadın kursiyerler, UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan, Görmeden Ölmeyin sloganıyla tanıtılan ve Avrup


SİVAS (A.A) - Mücahit Koç - Sivasın Divriği ilçesinde açılan bakır işleme kursuna katılan kadın kursiyerler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasındaki motifleri ve taş bezemeleri bakıra işledi.
     Divriği Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İŞKURun işbirliğinde açılan bakır işleme kursuna katılan 20 kadın, bakır işleme sanatının inceliklerini öğreniyor.
     Ticaret Meslek Lisesinde bir sınıfta verilen kursta yaklaşık 3 aydır eğitim alan kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
     Mengüceklilerden kalan, Avrupalı bilim adamlarınca Anadolunun El-Hamrası olarak görülen, Görmeden Ölmeyin sloganıyla tanıtılan ve Divriğinin adeta simgesi haline gelen tarihi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası üzerindeki taş bezemeler ve motifler ile eşsiz eserin batı kapısında (taç kapı) ikindi vakti görülen namaz kılan insan silüetini bakır mutfak ve süs eşyalarına işleyen kursiyer kadınlar, birbirinden farklı eserler ortaya koyuyor.
    
     -Kursiyerlerimiz motif konusunda hiç sıkıntı yaşamıyorlar-
    
     Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasının kapıları üzerinde bulunan motiflerin başlı başına ayrı ayrı nadide eserler olduğunu belirterek, bu motif ve bezemelerden her alanda ilham alındığını söyledi.
     İlçede yaklaşık 3 ay önce başlayan kursa katılan kadın kursiyerlerin diğer bakır işleme merkezlerine nazaran şanslı olduklarını ifade eden Kaya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını yapan üstad, bize öylesine büyük bir hazine bırakmış ki bugün kursiyerlerimiz motif konusunda hiç sıkıntı yaşamıyorlar. Bakır eşyalar üzerinde bu motifler hayat buluyor ve bayanlarımızın eline sağlık çok güzel yapıyorlar. Kısa zamanda böyle bir başarılı çalışmayı beklemiyorduk. Çünkü ayrıntılı ve zor görünüyor. Zoru başaran kursiyerlerimize başarılarının devamını diliyorum dedi.
     Divriği Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yusuf Babamgül ise kursiyerlerin marifetli olduklarını belirterek, bakır işleme konusunda her birinin artık uzman olduğunu söyledi.
     Babamgül, Nadide eserimiz Divriği Ulu Camiinin özellikle namaz kılan insan silüeti, görenleri hayrete düşürüyor. Bu silüeti hocalarımız bakıra işlemek için kursiyerlerimizle bir deneme yaptı. Gayet de başarılı bir çalışma oldu dedi.
     Özellikle cennet kapısı ve batı kapısında yer alan ve karmaşık olduğu düşünülen zengin motiflerin tepsilere, silüetlerin tabaklara, çift başlı kartal motiflerinin ise plaketlere işlendiğini anlatan Babamgül, kısa zamanda ciddi başarılara imza atan kursiyerleri tebrik etti.
     Kursiyerler ise önceden evde oturduklarını, bu kurs sayesinde başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Gösterilen şekillerin ilk başta çok karmaşık göründüğünü ancak zamanla işi öğrendiklerini ve güzel çalışmalar yaptıklarını aktaran kursiyerler, Önce üzerinde resim olan karbon kağıdı eşya üzerine koyup ince kalemle hatları işliyoruz. Sonra gümüş suyu sürüp bu bölümleri beyaz bir görünüme kavuşturuyoruz. Diğer bölümler sonra işlendiği için kırmızı kalıyor, havayla temas edilerek bozulmaması için vernikliyoruz ve böylece eserimiz ortaya çıkıyor ifadelerini kullandı.
     Kursun önümüzdeki ay sona ereceği ve kursiyerlerin yaptığı eserlerin sergileneceği kaydedildi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER