731. Hayme Anayı Anma ve Göç

731. Hayme Anayı Anma ve Göç Şöleni -Kütahya Valisi Çiftçi: -Orta Asyadan gelip, Domaniçi yurt tutan Hayme Ana, Türk analarına iyi bir örnektir


KÜTAHYA (A.A) - Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazinin babaannesi, Ertuğrul Gazinin annesi ve Devlet Ana diye tanınan Hayme Ana, Kütahyanın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 731. kez düzenlenen törenle anıldı.
     Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve beraberindeki protokol üyeleri, Hayme Ananın türbesi ve külliyesini ziyaret ederek, kabri başında dua etti.
     Daha sonra Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Domaniç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığınca tören alanında düzenlenen 731. Hayme Anayı Anma ve Göç Şöleni etkinliklerine geçildi.
     Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Kütahya kuruluşun ve kurtuluşun şehri olduğunu söyledi.
     Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki, her öğüdü bize yol gösterir diyen Çiftçi, şöyle konuştu:
     Hayme Ananın bugüne kadar gelen bir öğüdünde, Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur diyor. Hayme Ana, Domaniçte Osman Beyin beşiğini sallarken, dünyaya 600 yıl hükmedecek Osmanlı Devletinin geleceğini görmüş, Osmanlı Devletinin temelleri burada atılmıştır. Orta Asyadan gelip, Domaniçi yurt tutan Hayme Ana, Türk analarına iyi bir örnektir. Türk anası böyle olur. Ana evladını böyle yetiştirir. Bütün anaları, Hayme Ananın kabrini ziyaret etmeye davet ediyorum.
     AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu da, Hayme Ananın liderlik vasfının önde olduğunu belirterek, Hayme Ana, dünyaya tanıtılması gereken bir insan. 30 Ağustosta, Dumlupınarda Büyük Zaferi kutladık. 2 Eylülde Osmanlı Devletinin temellerinin atıldığı Domaniçte Hayme Anayı anıyoruz dedi.
     Şölen kapsamında, halk oyunu ve ok atışı gösterisi, mehter takımı gösterileri yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçıları Güngör Şakar ve Nahide Tokgöz tarafından da birer konser verildi.
     Etkinlik, Yörüklerin yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yapması ve yazlıktan kışlığa göçü canlandırmasıyla tören sona erdi.
     Törene, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Haluk Selvi, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, İl Genel Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     -Hayme Ana-
    
     Hayme Ana, Gündüz Alpin eşi, Ertuğrul Gazinin annesi ve Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazinin babaannesidir.
     Kocası Gündüz Alpin Fırat Nehrini geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyunun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubadın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüte yerleşti. Domaniç Yaylasını yazlık, Söğütü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gaziyi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.
     Ertuğrul Gazi, Devlet Ana diye de anılan annesi Hayme Anayı, öldüğünde Çarşambada her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892de büyük ninesi Hayme Ananın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.
    
     Muhabir: Selma Kocabaş / Hadi Şengül / Deniz Açık
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber 731. Hayme Anayı Anma ve Göç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER