5inci Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe

5inci Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi başladı -Bursa Valisi Harput: Türkiye olarak hedeflerimize ulaşabilmemiz için Ar-Ge ve inovasyonu işin içine koyarak, sabırla çalışmamız ger


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiyede hedeflere ulaşılabilmesi için Ar-Ge ve inovasyonun işin içine katılarak, sabırla çalışılması gerektiğini bildirdi.
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) destekleriyle bu yıl 5incisi düzenlenen Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi, Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.
     Harput, törende yaptığı konuşmada, dünyada güçlü ülkelerin sözünün geçtiğini ve bundan dolayı Türkiye dahil bütün ülkelerin, güçlü ve itibarlı olmak istediğini söyledi.
     Türkiyenin büyük hedeflere sahip olduğunu belirten Harput, şöyle konuştu:
     Türkiye, hedeflerine giden yolda emin adımlarla ilerliyor. Bu hedeflere ulaşmak kolay olmayacaktır. Model aldığımız ülkelere baktığımızda hepsi aynı yolda ilerliyor. Türkiye olarak hedeflerimize ulaşabilmemiz için Ar-Ge ve inovasyonu işin içine koyarak, sabırla çalışmamız gerekiyor. Biz o yoldayız. Bursanın, Türkiyede ayrı ve önemli bir yeri var. Bursa, ülkemizin geldiği noktada önemli rol üstlenmiştir. Büyük hedeflere ulaşacağız diyorsak bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeliyiz.
     Birlik Başkanı İbrahim Burkay da Bursanın, küresel ekonomide söz sahibi olmasını sağlayacak girişimlere ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
     Araştırmadan geliştirme kaydedilemediğini, geliştirmeyince de ürünlerin, firmaların bir üst lige çıkarılması başarısının gösterilemediğini dile getiren Burkay, yenilikçiliğe dayanmayan ham maddeye sahip olmakla güçlü ekonomi kurulamayacağını savundu.
     Burkay, Türkiyede 2023 yılında milli gelirin yüzde 3ünün Ar-Geye ayrılması ve bunun 3te 2sinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesinin hedeflendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Ar-Geye ayrılan kaynakların artışı bakımından ülkemizde son 10 yılda pozitif gelişmeler oluyor. İnovasyon sıralamasında Güney Kore 7nci, Türkiye 59uncu sırada. Günde ortalama 2 bin 700 patentin alındığı dünyada, 2011 yılında Türkiye 900, 50 milyon nüfusa sahip Güney Kore ise 95 bin patent aldı. Büyük medeniyetleri yükselten de çöküşe sürükleyen de hep teknolojik değişim ve inovatif çalışmalar olmuştur. İnovatif çalışmalar, toplumların siyasi, askeri, iktisadi, beşeri ve hatta günlük hayatlarını radikal bir şekilde değiştiren etkenlerdir.
    
     -Yerli ve yabancı kaynaklı 294 proje tanıtılacak-
    
     Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker de ekonomide gerçek anlamda inovasyon dönemi başladığını vurguladı.
     Türkiyenin, 2023 yılına kadar orta ve ileri teknolojide Avrasyanın merkezi olmayı hedeflediğine işaret eden Parseker, Dünya tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatında yüzde 3,6lık bir paya sahibiz. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında 3üncü, dünyada pamuk üretiminde 7nci, pamuk tüketiminde 4üncü, elyaf ring iplik üretiminde 5inci, open-end iplik üretiminde 4üncü, organik pamukta ikinci sırada yer alıyoruz dedi.
     Tören, TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan yarışmada dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve zirveye katkılarından dolayı bazı gazetecilere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
     Yerli ve yabancı kaynaklı 294 projenin tanıtımı ile dünyaca ünlü Fransız astronot Patrick Baudrynin sunumuna yer verilecek kongre, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Volkan Bayraktar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 5inci Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER