3. Uluslararası Bursa Su Kongresi

3. Uluslararası Bursa Su Kongresi -Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Lambriniadis: -Yeryüzü üzerinde aşağı yukarı her üç insandan biri, güvenli içilebilir suya erişme olanağından yoksundur -UÜ İlahiyat Fakültes


BURSA (A.A) - Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Yeryüzü üzerinde aşağı yukarı her üç insandan biri, güvenli içilebilir suya erişme olanağından yoksundur dedi.
     Lambriniadis, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde, Su Vakfı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen 3. Uluslararası Bursa Su Kongresinde Dinler ve Su konulu oturumda yaptığı konuşmada, suyun öncelikle ticari nedenlerden dolayı tehlike altında olduğunu söyledi.
     Uluslararası planda su sorununun çok ciddi boyutlarda olduğunu dile getiren Lambriniadis, Yeryüzü üzerinde aşağı yukarı her üç insandan biri, güvenli içilebilir suya erişme olanağından yoksundur ve aynı oranda insan, yeterli sıhhi temizlik imkanlarından mahrumdur. Dünya Sağlık Örgütüne göre bu, 2.6 milyar insanı ilgilendirmektedir ifadelerini kullandı.
     Dünya Ekonomik Forumunun 20 yıldan daha kısa bir sürede büyük bir tatlı su kıtlığına neden olabilecek su iflası tahmininde bulunduğunu belirten Prof Dr. Lambriniadis, şunları kaydetti:
     Milyonlarca insan yeterli gıda kaynaklarına sahip olamayacak, azalan kaynaklar üzerinde hakimiyet kurmak için su savaşları çıkacak. Su ve gıda kaynakları arasındaki ilişki, ekonomik büyüme, siyasal istikrar, insan sağlığı ve bizzat hayatın kendisi tarafından su krizinin vahameti, ağırlaştırılmaktadır. 2040ta 8 milyarın üzerinde bir nüfusla insanlık, mevcut tatlı su kaynaklarının yüzde 90ını kullanıyor ve böylelikle yeryüzündeki hayvan ve bitkilere sadece yüzde 10unu bırakıyor olacaktır. Bu, ciddi sonuçlara yol açacaktır. Bilindiği gibi, su üzerine anlaşmazlık ve çatışmalar, Milattan Önce 3000deki Nuh Tufanı hikayesi kadar eskidir. Pasifik Enstitüsü, tarih boyunca böylesi 225 çatışmayı kaydetmiştir.
    
     -Prof. Dr. Mehmet Emin Ay-
    
     Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay da İslam dininde suya verilen önem ve değere dikkat çekerek, Kuran-ı Kerimde 63 yerde sudan bahsedildiğini ve Hz. Muhammedin pek çok hadisinde de suya vurgu yapıldığını ifade etti.
     Su, dinimizde şefkat dolu yüreğiyle yavrusuna su bulmak için çırpınan anne, yani Hz. Hacerin, bir de susuzluktan dili damağı kuruyan küçük yavrusu İsmailin hürmetine çölün ortasında lütfedilen bir büyük nimettir diyen Ay, şöyle devam etti:
     Bu büyük nimet, asırlardır zemzem suyu olarak bütün müminlere çok farklı özellikte bir tatla ulaşıyor. Zemzem suyu, Peygamberimizin ifadesiyle kişinin niyetine göre ona gıda ve şifa olan bir özellik taşır. Bizim dinimizde zemzem suyu da içilmesiyle sevap kazanılan bir su hükmündedir. Ayrıca şifa kaynağı olarak da suyu görüyoruz. Hazreti Eyüpün tutulduğu hastalıktan kurtulmasına vesile, sudur.
    
     Muhabir: Cem Şan / Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER