2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun

2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun -DİSİAD Başkanı Burç Baysal: İnsanlığın ortak mirası surlarımızın sesine ses katmak için harekete geçtik


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Sanayici İşadamları Derneği (DİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır surlarından yankılanan çığlıkları bütün dünyaya duyurmak, insanlığın ortak mirası surların sesine ses katmak için harekete geçtiklerini söyledi.
     Baysal, Sümerparkta 2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun etkinliği çerçevesinde çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.
     Baysal, 30u aşkın medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakırın 8 bin yıllık geçmişi ve bağrında taşıdığı tarihi kültürel miraslarıyla dünyanın ender kentlerinden biri olduğunu, birçok uygarlığa başkentlik etmiş olan kentin İslam aleminin kültürel mirası konumunda olduğunu belirtti.
     Diyarbakırın geçmişten günümüze taşıdığı han, hamam, cami, medrese, kilise ve köprülerle adeta müze kenti olduğunu vurgulayan Baysal, şöyle dedi:
     Bu müze kenti çepeçevre sararak hem kenti, hem kültürel mirasımızı koruyan surları olmuştur. Atalarımızdan emanet aldığımız bu kültürel mirasımızı torunlarımıza sapa sağlam teslim etmek mecburiyetindeyiz. Atalarımızın sırlarını bedeninde taşıyarak tüm tanıklıklarını kulaktan kulağa fısıldayan surlardan dökülen her taş ile birlikte surlarımızdan çığlıklar yükselmektedir. Bizler bu çığlıkları beynimizin tüm hücrelerinde hissediyoruz. Bu çığlığın vicdan sahibi tüm insanlar tarafından duyulmasının zamanıdır. Dünü kadar fısıltılara kulak tıkayanlar artık bu çığlıkları duymak zorundadırlar. Bizler Diyarbakır surlarından yankılanan çığlıkları bütün dünyaya duyurmak, insanlığın ortak mirası surlarımızın sesine ses katmak için harekete geçtik. Yarın çok geç olabilir. Hep birlikte haykırarak surlarımıza sahip çıkılabilir, surların acılarını hep birlikte paylaşarak yok edebiliriz.
     2010 yılında Cumhurbaşkanlığının himayelerine aldığı Diyarbakır kalesi ve çevrelediği tarihi kentin korunarak yarınlara taşınabilmesi için Alan Yönetim Planının Hazırlanması ve Diyarbakır Kalesinin UNESCO Dünya Mirasları Daimi Listesinde yer alması için çalışmalar başlattıklarını anlatan Baysal, Bu çalışmalarımız kapsamında 7-9 Aralık 2012 tarihleri arasında Ankarada bir fotoğraf sergisi açılacaktır. Diyarbakır surlarından barış ve kardeşlik türkülerine yükseltmek için başlatmış olduğumuz 2013 Yılı Diyarbakır surları Yılı Olsun kampanyamıza bütün insanlığı davet ediyoruz diye konuştu.
     Kampanya çerçevesinde İstanbul Boğaz Köprüsü olmak üzere birçok yerde Diyarbakır surları ile ilgili pankart, afiş ve tanıtım çalışmaları yapılacağı da kaydedildi.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber 2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER