Yenimahalle'de 'halk kültüründe doğa' gösterisi

Yenimahalle'de 'halk kültüründe doğa' gösterisi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 1961'de ilk öğrenci topluluklarından biri olarak kurulan Türk Halk Bilimleri Topluluğu (THBT) mezunları, Yenimahalle Belediyesi ile ortaklaşa Dilek Ağacı 'Halk Kültüründe Doğa' gösterisi düzenledi.
İnsan ile doğa ilişkisini elen alan gösteride üniversitenin 60'ıncı yılını da kutlayan mezunları Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan ve meclis üyeleri de yalnız bırakmadı.

Her yıl güncel bir temayı sahneye koyan topluluk, "Halk Kültüründe Doğa" teması ile günümüzde 'insan-doğa yabancılaşmasından ve 'doğa için mücadele etme' ironisinden hareketle kurgulanan gösteriyle tam puan aldı. Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan gösteride ağaçların anlamlandırdığı şarkıları yöresel oyunlarla harmanlayan mezunlar, kendilerini fosiller ve çaylaklar olarak tanımladı. Korosuyla ve sinevizyonlarıyla tarih öncesinden başlayarak, insanın mutluluğunu, aşkını, üzüntüsünü, derdini doğa üzerinden nasıl ifade ettiğini sergileyen topluluk ayakta alkışlandı.

Gösteri, Şaman ritüellerindeki ağaç insan ilişkisinden başlayarak doğa sevgisini Anadolu insanının ortak duygusu türküler ve danslarla hatırlatırken, dilek ağacının binlerce yıldır Anadolu'da büyüttüğü bilgelik gücüne de değindi.

Konser, plaket töreniyle devam etti. Başkan Yaşar'ın desteklerinden ötürü plaket aldığı törende, Yaşar'a plaketini kendisi de ODTÜ THBT mezunu olan Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan takdim etti.

FOSİLLER VE ÇAYLAKLARA SESLENDİ

Plaket için mezunlara teşekkür eden Yaşar, mezunlarına fosil öğrencilerine çaylak ismi takan ODTÜ'lülere "Nazım Hikmet'e, Yenimahalle'ye hoş geldiniz Fosiller ve Çaylaklar" diye seslenerek, şunları söyledi: "Bugün ülkemizde ve dünyamızda doğaya vahşice saldırlar yapılıyor. Bu yüzden bugün burada doğa sevgisini ve doğa bilincini işlenmeniz çok örnek bir davranış. Biz buyuz biz Anadolu'yuz. Ege'nin zeybeği de bizim, Doğu'nun barı da bizim, Karadeniz'in barı da bizim, Orta Anadolu'nun orta oyunları da bizim. Hepsi bizim değerlerimiz. Hepsinden bir mısra icra edildiğinde içimiz kıpır kıpır oluyor. Çünkü onların içerisinde insan sevgisi var, doğa sevgisi var, çevre bilinci var, paylaşım var, aşk var, birleşme var, bütünleşme var. Böyle güzel bir gösteriyi bizlere sunduğunuz için hepinizi tebrik ediyorum."

Etkinlik sonunda Yenimahalle Belediyesi tarafından yapılarak Ankara Kulübü'ne teslim edilen Ankara Konağı'na giden Yaşar, Acar'a tesisi gezdirdi. halk-kulturunde-doga-gosterisi-1933678.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Yenimahalle'de 'halk kültüründe doğa' gösterisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER