Yeni Zelanda saldırılarında polis ve istihbarat da araştırılacak

15 Mart'ta iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin hayatını yitirdiği saldırılarla ilgili Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, polis ve istihbarat birimlerinin de soruşturulacağını ve iki yapının saldırılar öncesindeki faaliyetlerinin inceleneceğini duyurdu.

SHABER3.COM



Saldırılar sonrasında verdiği ılımlı mesajlarla hem İslam ülkelerinde hem de tüm dünyada sempati uyandıran Ardern, yaşamını yitirenlerin cenaze töreninde başörtüsü takmıştı.

Ölenlerin anısına Kuran ve ezan okunmuş, barışçıl mesajlar verilmişti.

Saldırılarda devlet kurumlarının rolünün olup olmadığının detaylı bir şekilde araştırılmasından emin olmak isteyen Ardern, Kraliyet Komisyonu'nun, polis birimlerinin ve istihbarat servislerinin saldırılar öncesi faaliyetlerini inceleyeceğini açıkladı.

Yeni Zelanda yasalarına göre, Kraliyet Komisyonu ülkede en üst düzey bağımsız soruşturmaları yürüten kurum.

Başbakan Ardern komisyonun kapsamlı bir rapor hazırlayacağını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Ardern, "Bu terör eyleminin nasıl gerçekleştiğini anlamak için her şeyi inceleyeceğiz. Daha fazla bilgi sahibi olabilir miydik? Bu soru yanıtlanmalı" dedi. Ardern ayrıca soruşturmada, yarı-otomatik silahlara erişim ve sosyal medyanın saldırılarda oynadığı rol gibi konuların da inceleneceğini söyledi.

Yeni Zelanda hükümeti saldırıların ardından bir hafta içinde silah yasalarını değiştirerek yarı otomatik silahların ve tüfeklerin kullanımını yasaklamıştı. Yeni yasanın 11 Nisan'a kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Cami saldırılarının zanlısı 28 yaşındaki Avustralyalı saldırgan Brenton Tarrant ilk aşamada cinayetle suçlanıyor. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, kaldırılan idam cezasının geri getirmesinin ise söz konusu olmadığını söyledi.
ÖNE ÇIKAN HABERLER