Yazlık saray için Okluk koyu'nda 45 hektar alan daha talan edilecek

Özal döneminde Muğla Marmaris Okluk Koyu’nda yaptırılan 230 metrekarelik yazlık konukevinin yerine yapılan 300 odalı yazlık saray ve çevresindeki yapıların yayılacağı alan imar planı değişikliği yapılarak 65 hektara çıkartılıyor.

SHABER3.COM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 12 Mart 2018’de onayladığı plan değişikliği, 29 Mart 2018’de askıya çıkartıldı. BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; 27 Nisan tarihine kadar askıda kalacak olan ‘adrese teslim’ yeni değişiklik, daha büyük alanda yapılaşmanın yolunu açarken açılan iptal davaları nedeniyle yapımın durdurulmasını önleyici düzenlemeler de içeriyor.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde bulunan doğal sit alanı olarak korumaya alınan Okluk Koyu’na sarayın yapılabilmesi için birbiri ardına plan değişiklikleri yapıldı. Aralık 2016’da statü değişikliği ile ‘Kamu hizmet alanı’ olarak kabul edilen arazi, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ kapsamına alındı. Ancak bu plan değişikliği, dev yatların yanaşmasına olanak sağlayan iki büyük ve küçük yat yanaşma yeri, güneşlenme sahalarının yer aldığı 500 metrelik kıyı koruma kuşağı ve ormanlık alanın içinde kalması nedeniyle dava konusu oldu. Yargılamanın inşaatın durdurulması ile sonuçlanması olasılığına karşı hazırlanan 1/25000’lik yeni planda kıyı koruma kuşağı tanımlandı ancak bu kez sit dereceleri düşürüldü. Kısmi yapılaşmaya izin veren bu plan değişikliği ile zaten yapımı süren iskeleler ve güneşlenme alanları kaçak olmaktan çıkartıldı.

BAKANLIKTAN ‘OLUR’ 

Plan değişikliği ile “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı içerisinde kalan yaklaşık 64 bin 937 hektarlık alan, ‘Kamu Hizmet Alanı’ olarak belirlendi ve 500 metrelik koruma kuşağı Kamu Hizmet Alanı sınırlarından geçirildi. Ormanlık alana inşaat yapılabilmesi için “Plan Değişikliği onama sınırları içerisinde kalan orman alanları Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda tahsis, kiralama ve irtifak hakkına konu edilebilir” denilerek de ormanlık alanın inşaat açılmasının önündeki yasal engeller aşıldı.
Halen 20 hektarlık alanın 4 hektarında ve en fazla 13 metre yüksekliğinde olması öngörülen inşaat alanının çok daha geniş alana yayılması ve daha yüksek binalar yapılabilmesinin planlandığı da ileri sürüldü.
‘PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMADAN İNŞAATA BAŞLANDI’ 

“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Muğla İli, Marmaris İlçesi, Okluk Koyu Mevkiine ait 1/25000 Ölçekli ÇDP Değişikliği Çevre Düzeni Planı Değişikliği”ne bakanlıklar, genel olumlu ya da olumluya yakın görüş verirken Muğla Büyükşehir Belediyesi itirazlarını dile getirdi.
CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, plan değişikliği yapılmadan inşaata başlandığını vurgulayarak şunları söyledi: Çevre değişiklik planları ile daha büyük doğal sit alanlarını inşaat sahası haline getiriyorlar. Bunu da iptal davaları sürerken yapıyorlar. Bu imar değişikliği de o alanı kaçak olmaktan çıkartmayacak.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN HUKUK DIŞI DÜZENLEMELER…’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarıaltun, bugüne kadar yapılaşma yasağı olan Okluk Koyu ve çevresindeki alanın Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılacak olan bölümünde yapılaşmaya olanak sağlayacak hukuk dışı düzenlemeler yapıldığına tanık olduklarını bildirerek, şöyle konuştu:

“Askıya çıkartılan yeni plan değişikliğinin çevre duyarlılığı olan, doğayı korumayı amaçlayan içeriği olduğu söyleniyor. Doğal olarak daha geniş alanların sit derecesinin düşürüldüğü endişesine kapılıyoruz, daha büyük alanların yapılaşmaya açıldığını düşünüyoruz.”
<< Önceki Haber Yazlık saray için Okluk koyu'nda 45 hektar alan daha talan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER