Merkez Bankası, yine Saray'dan habersiz faiz artırdı!

Tarık Ziya

Tarık Ziya

14 Mar 2017 01:07
  • Aman Saray duymasın! Referanduma şunun şurasında 33 gün kalmışken Merkez Bankası (TCMB) bankalara kullandırdığı fonun faizini yüzde 10,8'e çıkardı. Daha evvel sessizce yüzde 8'den yüzde 10,4'e çıkardığı gibi aynı gizlilik altında bu sefer binde 4 ilave etti fonlama maliyetine. 

    TCMB'nin tabelasında hâlâ haftalık repo faizinin yüzde 8 olduğu yazsa da bunun pratikte hiçbir karşılığı yok. Tabelada yüzde 8, kasada yüzde 10,8. Yeni Türkiye böyle. Yalan rayiç, hakikat meçhul... 

    Saray da biliyor faizin arttığını. 

    Baktılar bedava çorbacılarla, Katar'dan getirdikleri bavullarla bu dolar düşmüyor faiz artışına razı oldular. Olmak mecburiyetinde kaldılar. Başlıktaki sadece kinaye... Saray'a rağmen olmuyor artış. Yoksa damat Berat'ın en yakın arkadaşı Murat Çetinkaya'nın Saray'dan habersiz faiz artırması ne mümkün! Herkes 'Ortalık Süt Liman' isimli tiyatroda rolünü oynuyor. 

    HANİ FAİZDEN RAHATSIZDINIZ!

    Enflasyon çift hanede, işsizlik çift hanede... Faiz de çift hanede tırmanış şeridinde... Hani faiz düşecek, dolar 3,52'nin altına inecekti? Vaktinde şeffaf biçimde faiz artırılsaydı, piyasalar sisler bulvarında kalmasaydı döviz bu kadar yukarı tırmanmayacaktı. Bir kişi hariç kazananı var mı bu tiyatronun? Niye indirmiyorsunuz faizi? Her şey elinizin altında. İndirin bitsin bu çile!

    Siz de biliyorsunuz ki o sözlerinizin reel karşılığı yoktu. 

    Herhangi bir yatırımcı böyle bir tabloda gönül rahatlığı ile parasını Türkiye'ye getirmeyi göze alabilir mi? En şeffaf olması icap eden müesseseler bile siyasetin oyuncağı haline gelmişse açıklanan rakamlara büyük fonlar nasıl itimat edecek? 

    Türkiye'yi her sahada itibarsızlaştıran koltuk sevdasının maliyeti, günden güne altından kalkılamaz bir enkazı tedai ettiriyor. Millet bugün 'artık yeter' dese 15-20 seneye ancak tahribatın izleri silinebilir. 

    İSTİKRARI BOZAN MERKEZ BANKASI!

    Merkez Bankası malî istikrarı muhafaza etmekle mükellef. Kanun bu imtiyazı tanımış. Millet adına döviz ya da faiz cenahında istikrarı bozacak hiçbir harekete göz yummaması lazım. Ne gariptir ki Merkez bizzat kendisi istikrarı bozuyor, piyasayı tedirgin edecek gayr-i resmî metodlara tevessül ediyor. 

    Geç Likidite Penceresi (GLP) bankaların ihtiyacı olan parayı repo piyasasından vermemiş olmak için icat edildi. Böylece faiz artırma kararı alınmadan faiz artırılacak, bankaların talebi de karşılanmış olacaktı. Bir nevi korsan CD satıcılığı. Risk devam ediyor, fiyat da yükseliyor. 

    Faiz artırma kararı resmiyette yok. O halde yüzde 10,8 ne? Bu maliyetle para alan bankalar kime yüzde 17'nin altında kredi tahsis ediyor? Kredi Garanti Fonu'nu bile kale almıyor bankalar. Kimin battığı bile belli değil. Piyasa kaos içinde.

    Sebepleri tafsilatlı izah etmeyeceğim. Esası şu: Ekonominin DNA'sını bozdular. Müesseselerin içi boşaldı. Döviz şokuna vaktinde cevap verilemedi. TCMB, Saray'ı kızdırmamak adına memleketi feda etti. Binlerce işletme kur artışından iflas etti. 

    17 NİSAN SABAHININ TEK VAADİ ENKAZ

    Muhtarları, TOBB üyelerini toplayıp nutuk irat etmekle ekonomi krizden çıkmıyor, çıkamıyor. Dedikleri gibi martta gümbür gümbür istihdam artmıyor amma velakin faiz gümbür gümbür yükseliyor. Enflasyon ve işsizlik de kontrolden çıktı. Düne kadar beş gençten biri işsizdi artık dört gençten biri işsiz.  

    Referandum için İşsizlik Fonu'ndan para harcayan, kredi bulmak için elde avuçta kalan şirketleri Paralel Hazine'ye devreden AKP, 17 Nisan sabahı Türkiye'ye enkazdan başka bir şey vaat edemez. 

    "Anketler iyi gitmiyor." diyerek referandumu tehir etmezlerse ya da 16 Nisan'da trafoya kedi girmezse 6 milyon üyeye ulaşan İşsizler Partisi dile gelir belki...

    Türkiye'nin enkazla yüzleşmesi çok çetin olacak çok...

    14 Mar 2017 01:07
    YAZARIN SON YAZILARI