Dolar alanlar yandı mı? İşte rakamlar...

Gölge Bankacı

Gölge Bankacı

20 Mar 2019 11:47
  • Bankacı arkadaşlarım başta olmak üzere iş âleminden dostlarımı daha fazla kıramadım. Aylardır, “Üstad, ekonomi kimlere kaldı? Sen yazmazsan kim düşürecek bu hokkabazların maskesini!” diye başımın etini yiyorlardı. 

    Haksız da sayılmazlar hani. 

    Hazine’nin anahtarları krizi “dengelenme” diye anlayan birinin elinde. 

    Ekonomi gazeteciliği yerlerde sürünüyor. Zam yağmuruna “güncelleme”, ekonomik daralmaya “eksi büyüme”, patlıcan-biber kuyruklarına “varlık kuyruğu” diyecek kadar herkesin aklı ile alay eden bir gürûh ortalıkta “gazeteciyim” diye dolaşıyor. 

    Bundan böyle fırsat buldukça ekonomiye dair bilgi ve tecrübelerimi samanyoluhaber.com okurları ile paylaşacağım. 

    Sizler de kulağınıza çalınan dedikoduları, elinize geçen belgeleri [email protected] e-posta adresime yollayabilirsiniz. 

    Benimle paylaştığınız bilgileri kullanırken şahsi bilgilerinizin gizliliğini muhafaza edeceğimden emin olabilirsiniz.  

    DENGESİZ BERAT

    Siftahı da biz bankacılar arasında en fazla lakabı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapalım. Merak edenler olabilir. Bir iki lakabını sizlerle paylaşayım. 

    Borsacılar ve bankacılar arasında “Damat Berat”, “Power point Berat”, “Burası çok önemli Berat”, “Dengesiz Berat” ve “Acemi Berat” ve “öfkeli şirin” denildiğinde Berat Albayrak anlaşılır.

    Damat Berat’ın Trabzon konuşması dikkatimi çekti. O kadar müşavirin ve Damat Berat’ın kapasitesini anlamak için malzeme kaynıyor konuşma. 

    Enflasyon 2019 yılında tek haneli rakamlara inecekmiş. Nasıl olacak bu? Antalya’dan 5 lirayı alınan domatesi tanzim satış çadırında 4 liraya satarak mı düşecek enflasyon. Çadırdan kaç kişi domates alabiliyor ki! 

    Yoksa Çin’den patatesten sonra domates ithal mi edeceğiz? Çin malı domates. Serik domatesinin çakması, yersen!

    ELEKTRİK ZAMLARINI GERİ ALSANIZA

    Damat Berat enflasyonu düşürmek istiyorsa önce kendi yaptığı zamları geri alsın. Elektriğe ve doğalgaza yüzde 50’den fazla zam yapılmıştı. Onun için de bir ucuzluk çadırı kurulacaksa düşer elbette. 

    Akaryakıta haftalık 10-15 kuruş zam geliyor. 100 liralık akaryakıtın 55 lirası vergi. Seri zamlar indirime dönerse, dünyanın en yüksek vergisinde indirim yapılırsa enflasyon niye düşmesin? 

    Damat Berat ne vakit döviz "düşecek" dese kur o gün yükselişe geçiyor. Bugün Trabzon’da da yine kendisini aşmış. “Dolar düştü 5 liraya.” dediği esnada tabelada 5,47 TL yazıyor. 

    Maaile sıfırlama ustası oldukları için 47 kuruş sıfırlayıvermiş. Geçen sene bu vakit dolar 3,77 TL idi. Kur yüzde 45 artmış. Damat Berat ise dolar alanların yandığını iddia ediyor. 

    Türkiye için yabancı bankacılar boşuna "balık hafızalı" demiyorlar. Dolar son üç senede yüzre 86 arttı. Bir başka ifadeyle 100 lira 14 liraya indi.
     
    10 BİN DOLAR ALAN NET 13 BİN 600 LİRA KAZANDI

    Geçen sene 10 bin dolar alan ne kadar yanmış acaba? 37 bin 700 TL verip 10 bin dolar alan Mehmet Amca’nın bugün 54 bin 700 lirası var. Yüzde 20’sini enflasyona sayalım. 

    Net 13 bin 600 lira kâr elde etmiş. Var mı bu kadar temiz para bırakan başka bir mecra? Yok. Burada yanan dolar alan mı, almayan mı?

    Gelelim Damat Berat’ın “Dolar daha da düşecek.” aforizmasına... Tek kelime ile zırvalıyor. 

    Merkez Bankası’nın haftalık repo faizini yüzde 8’den yüzde 24’e çıkardığından hiç bahsetmeyen Damat Berat’a o toplantıda bulunanlardan biri, “Pekâlâ faizler kaç oldu?” deseydi keşke! 

    FAİZLER YÜZDE 30’U GEÇTİ

    Kredi faizleri yüzde 30’u geçti. Brüt kâr marjı yüzde 3-5’lerde iken nasıl kredi kullanacak esnaf? Ödeyemeyeceğini bile bile son bir çare diye kredi için gelen esnafların halini anlatmayayım. 

    Öyle teminatlar istiyoruz ki çaresiz boynunu büküp gidiyor. Nazikçe "hayır" demenin yolları tükenmez bankacılarda. Bugünlerde kredi vermediğimiz için ileride teşekkür bile edebilirler bize. 

    100 bin lira alıp 135 bin lira olarak 12 ay sonra krediyi kapatacak babayiğit kalmadı. Krizde herkes sıfırı tüketti. 

    Her akşam genel müdürlük ensemizde boza pişiriyor. 

    Batık kredi niye artıyormuş? Kasa kapanmamış. Yenide sayım yapacakmışız. 

    Ekonomi iyi gidiyorsa biz niye görmüyoruz?   

    MÜTEAHHİTLER 100 MİLYAR TL ALACAKLI

    Son iki ayda piyasa verdikleri paranın sırrını da biliyoruz. Merkez Bankası’nın tepesine çöküp 38 milyar TL temettüyü aldılar. O para da müteahhitlerin dişinin kovuğunu doldurmadı. 

    AKP’nin kadrolu müteahhitlerinin hâlâ kamudan 100 milyar TL alacağı var. Kamunun sadece KDV borcu 180 milyar TL. 

    Damat’ın dolar düşecek dediği gün dolar tekrar yükselişe geçti. Hazine 9 aylık tahvil ihalesine çıktı. Faiz yüzde 19,97 oldu. 12 bile değil, 9 ay. 

    Geçen sene 2 senelik vadeye yüzde 11 ödeyen Hazine şimdi niye bu faizleri ödüyor. İş olsun diye mi?

    Hazine bu kadar kısa vadede bile tefeci faizi öderken “dolar düşecek” nutku atan biri bakan unvanını taşıyınca daha trajikomik oluyor. 

    Ne enflasyonun ne de doların düşeceği var. Dolar alanın değil, almayanın yandığı bir ekonomide faiz de yüksek olur enflasyon da. 

    173 MİLYAR DOLAR TOPLADILAR 

    Bankalarda döviz tevdiat hesaplarına bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. 148 milyar dolar seviyesinden 173 milyar dolara çıktı son 75 günde. 

    Bu da gösteriyor ki vatandaş, damat Berat ve kayın pederi Recep Tayyip Erdoğan ne derse tersini yapıyor. 

    Onlar “düşecek” dedikçe dolar toplayanlar krizde paraya para demiyor. 

    Ben ne mi yapıyorum? 

    Bir müşterimin 130 bin dolarlık alım emrini az evvel bitirdim. Onun dekontlarını arşive kaldırıyorum.

    ----------------------
    İletişim için e-posta adresi: [email protected]

     

    20 Mar 2019 11:47
    YAZARIN SON YAZILARI