Erdoğan'ın altında kirli planı...

Gölge Bankacı

Gölge Bankacı

21 Mar 2019 14:54
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmetinin Hizmet Hareketi’ne mensup işadamlarına ait şirketleri nasıl gasp ettiğini itiraf etti. 


    Gülal, 27 Ekim 2015’te kayyım atanan, 2016 yılı ağustos ayında da TMSF’ye devredilen Koza Altın İşletmeleri’nin Kayseri Himmetdede altın madeninde gazetecilerin bir sorusuna cevap verirken son üç yılda Türkiye’de mülkiyet hakkının nasıl hiçe sayıldığını da anlatmış oldu.


    16 Ocak'ta Çorum'da Vali, Belediye Başkanı ve Ahmet Ahlatçı (soldan 2'nci) tarafından ağırlanan Maduro'nun yardımcısı Tareck El Aissami (soldan 5'inci) ABD tarafından altın kaçakçılığından aranıyor.


    MADURO’NUN YARDIMCISINI AĞIRLAYAN AHLATÇI 


    Gazeteciler, Çorum’da 16 Ocak’ta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yardımcısı Tareck El Aissami’yi ağırlayan Ahmet Ahlatçı’nın, “Bu sene en büyük hedefimiz Koza Altın’ı bünyemize katmaktır. İhale açıldığında en yüksek teklifi verip alacağız. Şirketin değerini 1,3-1,5 milyar dolar civarında hesapladık.” sözlerini hatırlatmıştı. 


    Gülal bunun üzerine şirketin mali durumu iyi ise herhangi bir satış yetkilerinin bulunmadığını belirtti. Koza Altın’ın da kârlı ve üretken bir şirket olduğuna işaret ederken, kurdun kuzuyu boğmaya karar verdiğini ağzından kaçırdı. 


    KOZA İÇİN DE MÜSADERE HAZIRLIĞI MI? 


    Devletin herhangi bir şirketin hisselerine, menkul-gayrimenkul bütün varlıklarına el koyması anlamına gelen “müsadere” kararının Koza için de alınmasını beklediklerini söyleyiverdi. 


    Bir önceki cümlede satış için yetkilerinin olmadığını, zira şirketin mali durumu çok iyi iken satışa hukuki zemin bulamayacaklarını ve mevzuatın satışa müsaade etmediğini anlatan TMSF Başkanı Gülal bir cümle sonra diyor ki “Müsadere kararı alınırsa tek kalemde işi bitiririz.” 


    İLK DENEMEYİ BOYDAK VE NAKSAN’DA YAPTILAR 


    Örnek olarak da Kayseri’de Boydak Holding’i ve Gaziantep’te Naksan Holding’i gösterdi. Boydak ve Naksan’a çökmek için kullandıkları ilk müsadere kılıfını Koza Altın için de kullanmak istediklerini söyledi. 


    TMSF Başkanı Gülal aksi takdirde ne olacağını da aktardı: “Müsadere kararı hisselerin devlete geçmesi demek. Bu karar çıktıktan sonra burayla alakalı aksiyon almak çok daha kolay olacak. Yoksa şu andaki hukuki altyapı ile Koza'yı satamayız.” 


    Son cümleye dikkat edin lütfen! Mevcut hukuki altyapı ile Koza satılamaz. Bozuk saatin bile günde iki kere doğruyu gösterdiği gibi Gülal da o kadar yalanın arasında bir doğru söz sarfetti. 


    MÜLKİYET HAKKI HÂLÂ SAHİPLERİNDE 


    15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünü bahane ederek ilan edilen Olağanüstü Hal’de (OHAL) yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Koza Altın gibi yüzlerce şirketin yönetimi TMSF’ye geçtiğinde mülkiyet hakkı geçmedi. 


    Bütün bu işlemlerin, TMSF’nin şu anda 928 şirketteki mevcudiyetinin tek karşılığı var o da işgal. 


    2018 sonu itibarıyla özkaynakları 21,2 milyar TL, yıllık satış hasılatı 31,6 milyar TL, aktif büyüklükleri ise 57,8 milyar TL olan 928 şirket cebren ve hile ile TMSF’nin elinde rehin. 


    HER BANKACINI GIPTA EDECEĞİ KADAR PARLAK BİR ŞİRKET KOZA 


    O şirketler içinde en stratejik sektörlerden biri olan altın madenciliğinde nadide bir yere sahipti Koza. 


    Altın çamura düşse de altındır. O yüzden Koza Altın namına Borsa İstanbul'a verilen beyannamelere baktım: 2018'de ciro 1,6 milyar TL, faiz vergi öncesi kârı 799 milyon TL, net dönem kârı ise 1,17 milyar TL. Özkaynak 4 milyar TL, aktif büyüklük ise 4,3 milyar TL. 


    Bir de ehil ellerde olduğunu düşünün. Krizde her bankacının gıpta edeceği kadar parlak bir şirket Koza. 


    Koza grubunun tamamı da farklı değil Koza Altın'dan. Grubun 2018'de konsolide net kârı 942 milyon TL, nakit tutarı 2,78 milyar TL. Gelirleri 1,7 milyar TL. Üstelik kredi borcu yok. 


    Akın Bey'in attığı temellerin sağlamlığı şuradan belli ki Koza, TMSF elinde ve üstelik krizde bile sapasağlam.


    Erdoğan, Ahmet Ahlatçı'yı (sırtı dönük), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bizzat tanıştırdı.

    AHLATÇI İLE ERDOĞAN ARASINDA SU SIZMIYOR 


    Yüzde 100 yerli bir müteşebbisin kısa sürede senelik 20 ton altın çıkarma kapasitesine taşıdığı bir grup bugün uyuşturucu ticaretinden aranan bir bakanla işbirliği anlaşması imzalayan başka bir grubun önüne atılmak üzere. 


    Duyduğuma göre Ahmet Ahlatçı, miting için Çorum’a gelen Erdoğan ile başbaşa bir görüşme yaptı. O görüşmeden sonra böyle bir açıklama yapan Ahlatçı etrafına, “O iş tamam.” diyormuş. 


    Oysa Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu hükümlerine göre bir şirketi müsadere etmek deveyi iğne deliğinden geçirmekten daha zor. 


    Mahkeme kanun dışı yollarla elde edilmiş bir parayı akladığı ya da terörün finansmanında rol aldığı yüzde 100 ispat edilememiş bir şirket hakkında “müsadere” kararı veremez.


    YER: Koza'nın Bergama altın madeni. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal (sağdan 2'nci), Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altuntaş (sağdan 3'üncü) ve Koza Altın Genel Müdürü Salih Güzel (sağdan 4'üncü) gazetecilere mülkiyeti Akın İpek'e ait tesis hakkında bilgi veriyor. Heyette AKP Bergama teşkilatından isimler de var.
      

    MASAK, SPK VE BDDK RAPORLARI: KOZA TERTEMİZ 


    Koza’yı üç yıldır yöneten TMSF tek kuruşluk böyle bir bağlantı kursaydı, kara para emaresine rastlasaydı yeri göğü inletirdi. 


    Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve  Denetleme Kurumu (BDDK) gibi devletin ilgili bütün birimlerinden gelen raporlar savcıların iddialarını yerle bir etti. 


    Ne kara para ne de vergi kaçakçılığına dair bir tespit söz konusu. Şirketin sahibi Akın İpek ve ailesinin hayatını, şirketin ilk günden bugüne olan kayıtlarını didik ettiler. Koza hepsinden tertemiz çıktı. 


    TMSF BAŞKANI, AKP'YE KESTİRME YOLU HABER VERİYOR 


    Muhiddin Gülal tam bu noktada AKP’ye gazeteciler üzerinden mesaj veriyor, bir başka ifade ile kestirme yolu gösteriyor: “Müsadere kararı alacak bir mahkeme ayarlayın da biz de rahat rahat şirketi kapıda bekleyen akbabalar arasında taksim edelim. Yoksa elimiz kolumuz bağlı.”

     

    AKP'de bir dönem Sarıyer ilçe başkan yardımcısı olarak görev yapan Salih Güzel, 2016 yılı ağustos ayından beri Koza Altın'ın genel müdürü. 


    AKP’Lİ İSEN BASAMAKLARI BEŞER-ONAR ÇIKARSIN 


    Bunları söyleyen TMSF Başkanı Gülal’ın İstanbul Beyoğlu’nda senelerce AKP’nin belediye meclis üyeliğini yaptığını, aynı bölgeden belediye başkan aday adayı olduğu bir kenara not edilmeli. 


    Koza Altın İşletmeleri Genel Müdürü son üç senedir kim? AKP’nin eski Sarıyer ilçe başkan yardımcısı Salih Güzel tabii ki. 


    Kamu yönetimi mezunu olan Güzel altın madenciliği gibi ihtisas gerektiren bir sektörün en büyük şirketinde genel müdür oldu. 


    AKP’nin her sözünü talimat kabul eden isimler TMSF’de ve gasp edilen şirketlerin yönetim kurulunda. 


    TMSF Başkanı Koza’nın hangi madenine giderse o ilçe yahut ildeki AKP teşkilat başkanı heyette baş köşede yer alıyor. Parti komiseri... 


    Koza Altın İşletmeleri İzmir'de Bergama ve Dikili, Eskişehir'de Sivirihisar, Kayseri'de Himmetdede ve Gümüşhane'de Mastra olmak üzere beş aktif madende altın üretimi yapıyor. 


    “Şirketin ekonomik devamlılığında tehlike söz konusuysa şirketin satışı gündeme gelebiliyor.” diyen Gülal satış için bile yetkisinin olmadığı bir şirketi nasıl kamulaştıracağını ise es geçti. 


    ESRARENGİZ İŞLERDE YENİ DURAK VENEZUELA 


    AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, Maduro’nun yardımcısı Aissami’yi Çorum’a Ahlatçı Metal’e yolluyor. 


    Aissami, “kara para aklamak ve uyuşturucu ticaretini yönetmek” suçlarından ABD tarafından dünyanın her yerinde aranıyor. O bakan en son Türkiye’de görüldü. 


    Kendisi ile nasıl bir ticaret şeklinde anlaşıldıysa Ahmet Ahlatçı bir anda Koza’ya talip olduğunu açıklıyor. 


    TMSF Başkanı da, “Öyle veremeyiz, önce müsadere edelim. Sonrda bir yolunu buluruz.” meyanında cevap veriyor. 


    Bütün bunlar rastgele hadiseler olabilir mi? Cevaba katkısı olabilecek bir bilgi: Bankacılar bugünlerde dolar bavullarının yerini alan çil çil külçe altınları konuşuyor.



    SBK Holding'e ait "TC-YAYA" kuyruk tescilli özel jet de Moskova-Caracas arası uçan jetlerden biri.

    ERDOĞAN'IN YENİ ALTIN ÜÇGENİ 


    Sabiha Gökçen Havalimanı’na inen özel jetlerin üçgeni andıran rotasında Moskova (Rusya) ve Caracas (Venezuela) var. 


    Bu trafik hızlandıkça ABD başta olmak üzere birileri neler olup bittiğine dair izahat isteyecektir. İran altınlarında da böyle olmuştu. 


    Geçenlerde ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir heyet logosunda yeşil renkleri tercih eden bir bankanın Büyükdere Caddesi’nde bulunan Genel Müdürlük binasını ziyaret etmiş. 


    "VENEZUELA ALTINLARINDAN UZAK DURUN!" 


    “İran altınlarından uzak durun demiştik. Venezuela altınından da uzak durmanızı tavsiye ederiz.” notunu bırakıp gitmişler. 


    Gaziantep uçağına yetişmek için müsaade istemişler ve İkram edilen kahveyi bile içmeden kalkmışlar. 


    Maduro ile çevrilecek altın ticaretinin ABD ambargosundan kaçırmak için büyük bir çuvala ihtiyaç duyulduğu konuşuluyor. 


    Yap-bozun parçaları birleştirildiğinde her söz, her adım bizi Saray’ın masasındaki plana götürüyor. 


    O plan tıkır tıkır işlerken işadamlarına da biz bankacılara da rahat yüzü yok. Bir tarafta ABD diğer tarafta başkanın adamları… 


    Bu kadar tilkinin kuyruğuna basmadan ayakta kalabilenlere şapka çıkarıyorum.

    ----------------------------------------

    İletişim için e-posta adresi: [email protected]    

    21 Mar 2019 14:54
    YAZARIN SON YAZILARI