Ekonomide kış hazırlığı

Alp Sofuoğlu

Alp Sofuoğlu

04 Eki 2016 16:02
  • Türkiye siyaseti ekonomiyi geri dönülmez çöküşün içine soktu. Önce buraya nasıl geldik ona bakalım sonra ne yapmamız gerektiğine.

    Moody’s siyasi bir karar verdi. Siyaset, Türkiye’nin notunun ‘’çöp’’ olmasında en büyük etkendir de ondan karar siyasidir.

    Rant ekonomisi karaya vurdu

    15 Temmuz öncesi ve sonrasını dünya yakından takip ediyor. Ranta dayalı Türkiye ekonomisinin kıyıya vurduğunu görüyorlar. Ar-ge kalmadı, yüksek teknoloji yatırımları durdu, iş dünyası kendini hükümetin desteklediği rant çetesinden korumanın yollarını aramaya başladı. Yeni yatırım yerine olanı koruma derdine düştü. Bunun gizli kapaklı bir tarafı da kalmadı, her şey ortada. 

    Hukuk yoksa üretim de yok

    Petrol fiyatları düşük olmasına rağmen cari açıktaki artış devam ediyor. Siyaset otoriteryanizme döndü, hukuk bitti, üretici tedirginleşti. Bütün bunlar olurken elbette kredi derecelendirme kuruluşları yatırımcıları uyaracak. Herkes senin borunu mu öttürecek? 2008 krizini yaşayan dünya, ekonomilerdeki kırılmalara artık daha hassas. Kayıtsız kalamaz.  

    Yatırımcı siyaseti koklar

    İngilizler’in Avrupa Birliği’nden çıkma oylamasını hatırlayın. Ekonomi nasıl tepki vermişti. Belirsizlik ekonomide ‘’fren’’ demektir. Türkiye siyasetinin çöküşü ekonomiyi de çökertebilir endişesi kimde yok ki. Siyasetin çıkardığı faturayı ödeme zamanı şimdi. Dev fonlar daha güvenli ülkelere gidecek, yatırım yapmış olanlar da yavaş yavaş çekilmeye başlayacaklar. Ve bedelini bütün Türkiye ödeyecek.

    Türkiye dış krediye daha çok bağımlı hale geldi

    Ortadoğu’da yaşanan olaylar, Türkiye’nin dış krediye bağımlılığının artması, büyümeyi destekleyen faktörlerin moral olarak çöküp ivme kaybetmesi ve siyasi kaos notu düşürdü. Dış güçler, üst akıl, estek köstek derken kendilerini kusursuz görenler ülkeye ağır maliyet ödetiyorlar. 

    Sırada diğer değerlendirme kuruluşları var. Onların da dikkati Türkiye’nin üzerinde. Şimdi OHAL 3 ay daha uzatıldı. Bu bile not indirimi için geçerli bir sebep olabilir onlar için.

    Rüzgar fırtınaya döndü, ne yapmalıyız?

    Ekonomi sarsıntılı bir döneme girdi. Fırtına, borçluları, yatırımcıları, küçük şirketleri hatta dev firmaları ezip geçebilir.  

    Borçlanmamaya bakın. Elinizde avucunuzda varsa dolar, euro, altın alın. Olağanüstü hal olağan oldu. Boşverip, umursamamazlık etmeyin. Kış geliyor, hazırlık yapın.
    04 Eki 2016 16:02
    YAZARIN SON YAZILARI