Yargıtay'dan MEB çok sert uyarı

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği dershane yasağını yönetmelikle uygulamaya çalışan Milli Eğitim Bakanlığı'na ders veren bir karara imza attı.

Yargıtay'dan MEB çok sert uyarı

Yargıtay, “AYM’nin iptal kararı hemen uygulanmalı. İptal edilen yasanın uygulanması hukuk devletinin ihlali olacaktır” dedi.

Bugün'ün haberine göre, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershaneleri kapatan yasayı iptal etmesinin ardından başlayan tartışmayı bitiren bir karar verdi. AYM’nin iptal kararının derhal uygulanması gerektiğine hükmeden Yargıtay’ın 14 Nisan 2015 tarihli içtihat kararında, "AYM'nin iptal ettiği bir hükmün uygulanması, hak arama hürriyetinin içini boşaltma anlamına gelecek ve hukuk devleti ilkesi ihlal edilmiş olacaktır" denildi.

EĞİTİM HAKKI

AYM, dershaneleri 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kapatan yasa değişikliğini Anayasa'nın eğitim hakkı, çalışma ve teşebbüs hürriyeti ile temel hakların sınırlandırılmasıyla ilgili maddelerine aykırı bulmuştu. Yasa değişikliğini iptal eden AYM'nin kararı sonrası yasalarda dershaneleri yasaklayan bir hüküm kalmadı. Ancak MEB yetkililerinin, kararı yok sayan 'Dershane yasağı sürüyor' şeklinde açıklamalar yapması tepki çekti. Yargıtay'ın AYM'nin iptal hükmünün nasıl uygulanacağına ilişkin kararı dershanelerle ilgili de yol gösterici nitelikte.

VEKALET ÜCRETİ DAVASI

Yargıtay'ın içtihat niteliğindeki kararı bir kamulaştırma davasında vekalet ücretine itiraz eden avukatın, 2012'de mahkemeye başvurması üzerine verildi. Kadıköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, yasa değişikliği gereğince vekalet ücretinin maktu (önceden belirlenmiş) hesaplanmasının doğru olduğunu belirterek davayı reddetti. Avukat kararı Yargıtay'da temyiz etti. Temyiz sürecinde Anayasa Mahkemesi, kamulaştırma davalarında vekalet ücretinin nasıl hesaplanacağına ilişkin 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun geçici maddesini 13 Kasım 2014'te iptal etti. Ancak AYM, Meclis'in yasal düzenleme yapması için iptal kararının 6 ay sonra yani 13 Haziran 2015'te yürürlüğe girmesine karar verdi. n Metin ARSLAN

YÜRÜRLÜĞE GİRMESE BİLE UYGULANIR

Davayı inceleyen Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, AYM'nin yasa değişikliğini iptal ettiğini hatırlattı. İptal kararının yürürlüğe girmeden uygulanması gerektiğini belirten Yargıtay, Anayasa'nın 11'inci maddesinin Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğünü, 138'inci maddesinin ise hakimlere her şeyden önce Anayasa'ya uygun olarak hüküm verme yetkisi tanıdığına dikkat çekti.

İPTAL KARARI YASAYI DURDURUR

AYM'nin iptal kararını duyurmasının iptal edilen yasanın uygulanmasını durdurucu bir tedbir niteliği taşıdığını vurgulayan Yargıtay, yerel mahkemenin kararını avukatın talebi doğrultusunda bozdu.
<< Önceki Haber Yargıtay'dan MEB çok sert uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER