Yerli üretim bahane edilerek ithal elektroniğe ek vergi tepki çekti

Saray ve makam araçları gibi lüks harcamalara milyarlar akıtan hükümet, seçim sonrası yeni vergiler için düğmeye bastı.

Yerli üretim bahane edilerek ithal elektroniğe ek vergi tepki çekti

Ekonomi Bakanı Zeybekci, elektronik ürünlere önümüzdeki günlerde ek Gümrük Vergisi getirileceğini açıkladı. Karara tepki gösteren MOBİSAD Başkanı Ekşi, vergilerin yükseltilmesinin, kaçakçılığı artıracağını söyledi.

İthal elektronik ürünlere sürpriz vergi geliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi elektronik ürünlere ek vergi getirileceğini açıkladı. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yurtdışından Türkiye'ye ithal edilen çok önemli ürün gruplarının gümrük vergilerinde artışlar yapılacağını söyledi. “Buna vergi değil koruma diyelim. İçerideki üretimi teşvik eden bir uygulama.” savunmasını yaptı.

Bilişim ve elektronik sektörü karara tepki gösterdi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, hali hazırda yüzde 25 ÖTV ve yüzde 18 KDV'ye tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin daha da artırılmasının kaçakçılara yarayacağını belirtti. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, tüketimi azaltıcı önlemler yerine üretimi artıracak adımlar atılması, bu kapsamda yerli üretime teşvik verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin dün düzenlediği basın toplantısına, elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğine yönelik açıklaması damgasını vurdu. Zeybekci, bir ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacağını söyledi. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geleceğini ifade eden Zeybekci, “Önümüzdeki 1-2 ay içinde çok önemli ürün gruplarının da ithalat anlamında Ekonomi Bakanlığı tarafından gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde, anti damping soruşturmalarıyla özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz. Elektrik, elektronik, cep telefonu, tablet bu ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz.” diye konuştu.

Kimya gruplarıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten Zeybekci, şöyle konuştu: “Bu vergi değil; koruma diyelim. İçerideki üretimi koruma amacıyla geliştirilen bir şey. İçerideki üretimi teşvik eden, üretimin rekabet gücünü artıran bir uygulama. Yani cep telefonlarını yerli üretim aldığınız zaman daha cazip hale getiren daha ucuz vatandaşımızın kullanımına sunan bir uygulama. Koruma önlemleri. İlave bir artış olacak. Uluslararası standartlarda biz bunlara vergi demiyoruz anti damping uygulaması diyoruz.” Hürriyet Gazetesi Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Zeybekci'nin vergi artışı açıklamasını Twitter adresinden eleştirerek, “Böyle bir ekonomi politikası olur mu? Koşun vergi gelmeden alın demek bu.” ifadelerini kullandı. Sektörden ismini açıklamak istemeyen bir kaynak, “Dolar arttığı için cirolar geçen senenin altında. İlave vergiyi fiyatlara yansıtmak zorundayız. Piyasadaki sıkışıklığı aşacak adımlar beklerken vergi artışı moralleri altüst eder.” değerlendirmesini yaptı.

İhracatta 3,6 milyar dolar düşüş olur'

Bakan Zeybekci, ihracatta 3,6 milyar dolar düşüş beklediğini açıkladı. 2015'in ilk 5 ayında Irak, Rusya ve Ukrayna kaynaklı 2,5 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandığına işaret eden Zeybekçi, “Yıl genelinde bunun 3,6 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Paritenin bu seviyelerde devam etmesi halinde ihracat ve ithalatımıza yaptığı düşürücü etkinin yıl sonunda 12,6 milyar dolar olmasını öngörüyoruz. Sadece ilk altı aydaki paritedeki gerileme ihracatımız 7,2 milyar dolar aşağı çekti.” değerlendirmesini yaptı.
Zeybekci: Yüzde 5'ten düşük büyüme yerinde saymaktır

Büyüme beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Nihat Zeybekci, 2023 hedeflerine giden bu yolda Türkiye olarak büyüme ivmesini halen yeterli görmediklerini söyledi. Zeybekci şöyle konuştu: “2015 yılında büyümede yüzde 4'lük rakamları geçmeyi hedefliyorsak da Türkiye yüzde 5'in altındaki büyümeyle her zaman için yerinde saymak noktasında sayılır. Türkiye'nin nüfusu 77,7 milyon, artış hızımız da yüzde 1,33. Bu demektir ki her sene 1 milyonun nüfusumuza yeni katkı var. Ama diğer taraftan bizim için önemli olan işgücüne katılım oranı. Nüfusumuz 1 milyon artarken 2014 yılında işgücüne katılım miktarımız 1,7 milyon arttı. Yani geçen sene 1,4 milyon yeni vatandaşımızı iş sahibi yaparken 1,7 milyon işgücüne katılımdan dolayı 2015 Mart ayı itibarıyla işsizlik rakamları yüzde 10,6 seviyesinde. Dolayısıyla biz her sene en az 1,7 milyon vatandaşımızı yeni iş sahibi yaptığımızda işsizlik oranımız sabit kalmış görülür. Dolayısıyla yüzde 5'in üzerinde büyümek zorunda olan bir ülkeyiz.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Yerli üretim bahane edilerek ithal elektroniğe ek vergi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER