Yapay tatlandırıcılar, pankreas kanseri ve birçok hastalığa yol açabiliyor


Uzmanlar, vücudun yapay tatlandırıcılar ile gerçek şekeri ayırt edemediğini belirtiyor. Bu konuda vatandaşları uyaran uzmanlar, yapılan çalışmalarla yapay tatlandırıcıların diyabet hastalığından pankreas kanserine kadar birçok hastalığa yol açabildiğini dikkat çekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, hayatından şekeri çıkaramayan diyabet hastalarının şeker alımını sınırlandırmak veya kilo vermek isteyen bireylere kalorisi düşük tatlı sunmak amacıyla verilen yapay tatlandırıcıların, vücut tarafından şeker gibi kabul edildiğini ve insülin salgılanmasına yol açtığını söyledi. Vücutta insülin salgılanmasının ardından hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğünün meydana geldiğini anlatan Diyetisyen Yüksel, hipogliseminin da daha fazla yeme ihtiyacı doğurarak insülin direncine sebep olduğunu vurguladı.

Diyetisyen Yüksel, "Yeni yayınlanan araştırmalarda tatlandırıcıların mide ve yemek borusunda yer alan tat alıcılarını etkilediği ve pankreasın insülin salınımını artırdığını gösteriyor. Yapay tatlandırıcılar bu sebeplerinden dolayı daha fazla yeme ihtiyacını uyandırıyor ve kilo alımını arttırıyor." dedi. Yüksel, yapay tatlandırıcılara ilişkin araştırmaların devam ettiğini dile getirerek, ulusal kanser enstitüsü ve diğer kurumlara göre aspartam ve diğer onaylanmış yapay tatlandırıcıların kanser veya diğer durumlara neden olabileceğini gösteren sağlam bir bilimsel kanıt bulunmadığının altını çizdi.

HAZIR GIDA TÜKETİMİ OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

İçerisinde fazla miktarda tuz, şeker, yağ ve kafein içeren hazır gıdalar konusunda uyarılarda bulunan Yüksel, bunların obeziteye yol açtığını kaydetti. Yüksel, şöyle dedi: "Hazır gıdaların fazla tüketilmesi obezite başta olmak üzere başta birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Ayrıca hazır gıdalara dayanıklılığı artırmak için eklenen bazı katkı maddeleri de duyarlı bireylerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor."

Yüksel, hazır gıdalarda bulunan renklendiricilerden bazılarının astım ve deri döküntüsü yaptığına, aroma arttırıcıların ise baş dönmesi ve çarpıntıya sebep olduğunun altını çizdi.

KİMLER YAPAY TATLANDIRICI VE HAZIR GIDALARDAN UZAK DURMALI

Yüksel, özellikle hamile ve emziren kişilerin yan etkilerinden dolayı yapay tatlandırıcı ve hazır gıdalardan uzak durması gerektiğini ifade ederek, şunları ekledi: "Katkı maddelerinin ve yapay tatlandırıcıların çocuklarda hiperaktiviteye sebebiyet verdiği araştırılmaktadır. Bu yüzden çocukların hazır gıdalardan, enerji içeceklerinden ve asitli içeceklerden uzak tutulması gerekmektedir. Böbrek hastaları ve diyabet hastalarının da hazır gıdalardaki şeker ve tuz miktarından dolayı besin etiketlerini dikkatlice okuyarak tüketmeleri önerilmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Yapay tatlandırıcılar, pankreas kanseri ve birçok hastalığa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER