Yandaş yazardan çarpıcı iddia: AKP seçim sistemini kendine göre değiştiriyor!

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) medya havuzunun amiral gemisi Sabah'ın yazarı Mahmut Övür, “Siyasi Partiler Kanunu'ndaki sürpriz” başlıklı bir makale kaleme aldı.

SHABER3.COM

Mahmut Övür makalede, Siyasi Partiler Kanunu'nda değişime gidileceğini öne sürdü. Övür, yapılacak değişiklik ile parti genel başkanlarının o partinin üyeleri tarafından seçilmesi şartının getirileceğini belirtti.

Övür, “Seçim Kanunu başlığı altında, dar veya daraltılmış bölge sistemleri, barajın yüzde 5'e düşürülmesi, hatta ittifak içi baraj getirilmesi ve milletvekillerinin parti değiştirmelerinin zorlaştırılması gibi seçenekler tartışılıyor.” tespitinde bulundu.

Mahmut Övür’ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Rahmetli Demirel, siyasetteki sürprizler için ’Turpun büyüğü heybede’ sözünü kullanırdı. Şimdi bu Millet İttifakı, daha doğrusu CHP için kullanılıyor. Denilen şu: CHP'yi önümüzdeki günlerde sadece Saadet Partisi'nin ittifaktan ayrılması değil bir başka sürpriz daha bekliyor: Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişiklik.

Bunun ne anlama geldiğini biraz açalım.

Hükûmetin gündeminde iki önemli yasanın değiştirilmesi var: Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu.

Seçim Kanunu başlığı altında, dar veya daraltılmış bölge sistemleri, barajın yüzde 5'e düşürülmesi, hatta ittifak içi baraj getirilmesi ve milletvekillerinin parti değiştirmelerinin zorlaştırılması gibi seçenekler tartışılıyor.

Siyasi Partiler Kanunu'nda ise en dikkati çekici hazırlık, parti genel başkanlarının o partinin üyeleri tarafından seçilmesi şartının getirilmesi... Bir dönem Fransız sosyalistleri de bunu önermiş, hatta denemişlerdi. Mustafa Sarıgül'ün genel başkanı olduğu Türkiye Değişim Partisi de tüzüğünde parti başkanını parti üyelerinin seçmesini ve iki dönem şartı getiriyor.
<< Önceki Haber Yandaş yazardan çarpıcı iddia: AKP seçim sistemini... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER