[ANALİZ] Yabancılar alacağını istiyor: Ödeme yoksa icra var!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'de batık kredilere talip oldu. Gelinen noktada ödünç paraları inşaata yatıran Türkiye elde avuçta kalan sanayi şirketlerini, tarım arazilerini ve diğer gayrimenkullerini değerinin çok altında bir fiyata yabancılara devretmek mecburiyetinde kalacak.

'Benim evlatlarım da Berat Albayrak'ın yaşında ama ne yatları ne gemicikleri var'

SAMANYOLUHABER| ANALİZ- Bankaların tahsil edemediği kredi tutarı 29 Mart itibarıyla 106 milyarTL'yi aştı. Batık kredi tutarının 2019 sonunda 150 milyar TL'yi bulacağı belirtilirken, gecikmeli ödenen ve "Grup 2" kategorisinde tutulan kredilerle batığın 200 milyar lirayı geçmiş olabileceği de iddia ediliyor. 

"Yatırımcıların akıl hocası" diye nitelenen Moody's, Türkiye'de takipteki kredi oranının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı gibi yüzde 5 değil, en az yüzde 10 olduğunu açıklamıştı.

BATIK TUTARI ŞİMDİLİK 106 MİLYAR TL

Batık kredi tutarı her hafta 2-3 milyar TL artarak mart sonunda 106 milyar TL'ye ulaşırken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Türkiye yöneticisi Arvid Tuerkner ilginç bir çıkış yaptı. 

Tuerkner, “EBRD Türkiye’de geri dönmeyen kredi (NPL) alanındaki çalışmalarının kapsamını genişletmekle ilgileniyor.” dedi. 

NPL, İngilizce'de batık krediler için kullanılan bir bankacılık terimi.

"HAREKETE GEÇMEYE HAZIRIZ"

Tuerkner, “(Türk yetkililer) henüz NPL veya SPV’lere yatırım konusunda bizimle irtibata geçmedi, ancak gelirse buna bakarız ve yapısı bizim ticari ve basiretli bankacılık kurallarımızla uyumluysa harekete geçmeye hazırız.” dedi.

EBRD bu yıl hissedarı olduğu Hayat Varlık Yönetimi'ne yatırım yaptı. Varlık yönetim şirketleri vadesi geçmiş ticari ve ferdi kredileri bankalardan iskonto ile devralıyor.  

Ancak son dönemde icra takibine düşen kredilerde tahsilat imkânının zorlaştığını gören varlık yönetimi şirketleri batıkları satın almak için birkaç yıl öncesinde olduğu gibi iştahlı görünmüyor. 

MAL VARLIKLARI UCUZA EL DEĞİŞTERECEK

Batık kredilerin EBRD tarafından satın alınması halinde borçlu şirketlerin nakdi ve gayri nakdi varlıkları da EBRD'ye geçecek. 

Söz konusu hamle bankalara borcunu ödeyemeyen ve aralarında önde gelen sanayi şirketleri ve inşaat firmalarının bulunduğu binlerce firmayı ilgilendiriyor.

İCRADA FİYAT DÜŞER
 
İcra yolu ile satılacağı için şirketlerin mal varlıgı en az yüzde 50 daha ucuza el değiştirecek.

Gelinen noktada ödünç paraları inşaata yatıran Türkiye elde avuçta kalan sanayi şirketlerini, tarım arazilerini ve diğer gayrimenkullerini değerinin çok altında bir fiyata yabancılara devretmek mecburiyetinde kalacak. 
<< Önceki Haber [ANALİZ] Yabancılar alacağını istiyor: Ödeme yoksa... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER