Yabancı yatırımcı Erdoğan’ın kazanacağından şüpheli

Türkiye’nin yıllık 52 milyar doları bulan cari açığın yarısını finanse eden uluslar arası portföy yatırımcıları 24 Haziran’da Erdoğan’ın seçimi kazanmasına şüpheyle bakmaya başladı.

SHABER3.COM


Bu durum Başkanlık seçimlerinin AKP için ilk turda kazanılacak kolay bir zafer olmadığına ilişkin algıları büyütürken, aynı zamanda finansal piyasalardaki belirsizliği de artırıyor. Uluslar arası haber ajansı Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye’de hisse senedi piyasasında fiyat/kazanç oranları (Bir şirketin piyasa değeri kadar karı kaç yılda elde ettiğini gösterir) 9 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Yani hisseler büyük ölçüde ucuzladı.

Ancak bu ucuzluk alım zamanının geldiğini ilişkin tek başına bir gösterge kabul edilmiyor. Çünkü ülkenin cari açık, Merkez Bankası’nın karar özgürlüğü, yüksek enflasyon ve ekonomideki diğer aşırı ısınma belirtilerine ek olarak yeni bir risk algısı daha doğdu. Bu da 2 hafta önce açıklanana baskın seçim kararının yeniden değerlendirilmesi.

Ajans buna gerekçe olarak da ilk başta siyasi belirsizlik dönemini 2 ayla sınırlandırdığı için olumlu görülen erken seçimin sonucuna yönelik düşüncelerin değişmeye başlamasını gösteriyor.

Bloomberg’e görüş veren Londra’daki Blackfriars Asset Management ‘ten Anastasia Levashova, ‘Piyasalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağı ve Ak Parti-MHP ittifakının çoğunluğu alacağı varsayımı altında faaliyet gösteriyor’ diye konuştu.

Analist, İyi Parti’nin seçimlere girmesini kesinleşmesi ve Abdullah Gül’ün adaylığına ilişkin spekülasyonlarının ardından ise ‘Piyasa yeni faktörleri görmeye başladı.’ dedi. Levashova şunları söyledi:

    "Erdoğan 'ın 24 Haziran' da ilk turda en fazla oyu alması muhtemel olsa da, hızlı bir kazanç için gerekli olan yüzde 50'lik oranın eksik olduğu yüksek riskler var. Bu nedenle siyasi belirsizlik, Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardındaki endişelerin yanı sıra, ABD'de görülen Hakan Atilla davasının endişeleri devam ediyor."
<< Önceki Haber Yabancı yatırımcı Erdoğan’ın kazanacağından şüpheli Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER