Yabancı satışa geçti: Borsa çakıldı, faizler çıldırdı

Swap (takas) faizlerindeki çok sert yükseliş TL'nin maliyetini artırırken, bu bedele katlanmak istemeyen yabancı, TL ihtiyacını karşılamak için Borsa İstanbul (BİST) ve tahvilde satışa geçti. Geçen hafta yüzde 18,3 olan 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21,34'e yükseldi. BİST 100 endeksi son bir haftada yüzde 13'ten fazla değer kaybetti.

SHABER3.COM

Türk Lirası likiditeye ihtiyaç duyan yabancıların hisse ve tahvil satışlarına yönelmesiyle Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksinde kayıplar yüzde 6,30'u aşarken, BİST günü yüzde 5,69 düşüşle 92 bin puanın altında tamamladı. 

Hazine tahvil faizlerinde de yükseliş hızlandı. Uzmanlar yabancı yatırımcıların, şu an TL sıkışıklığı sebebiyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade etti.

BORSA'DA BİR HAFTALIK KAYIP YÜZDE 13

BİST 100 endeksinde haftalık kayıp yüzde 13'ü aştı.

Tahvil bono piyasasında ise 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri bugün itibarıyla bu yılın en yüksek seviyelerine gelmiş durumda.

10 yıllık gösterge tahvilin faizi bugün 18,96'yı gördükten sonra son işlemde yüzde 4,92 artışla yüzde 18,35'te yer aldı. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi de gün içinde yüzde 20,53'e kadar çıktıktan sonra kapanışta yüzde 2,30 artışla 21,34 oldu.

Bir aracı kurum hisse senedi uzmanı, "Swap piyasası üzerinden TL'ye geçen yabancı yatırımcı TL ihtiyacı yüzünden geniş bantta satışa geçti. Benzer şekilde tahvilden de çıkıyorlar. Dün yüzde 19 olan iki yıllık tahvilin faizi 20'yi aştı." dedi.

DOLAR YENİDEN 5,40 TL'NİN ÜZERİNDE

TL'nin Cuma günü sert değer kaybetmesinin ardından Türk bankaları Londra'daki swap piyasasına TL vermeyi azalttı. Bunun sonucunda swap piyasasında Cuma'dan bu yana yükselen gecelik faizler yüzde 700'ü aştı.

Gün içinde 5,30 TL seviyesine kadar düşerek 1 ayın en düşüğünü test eden dolar daha sonra yukarı yönlü hareket etti. Kur, yüzde 1,20 primle 5,42 TL seviyelerinde.
<< Önceki Haber Yabancı satışa geçti: Borsa çakıldı, faizler çıldırdı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER