Washington’dan İran yaptırımlarına istisna açıklaması

4 Kasım’dan itibaren İran’dan petrol satın alan ülkelere yaptırım uygulayacak olan ABD, istisna tanınacak ülkelerle ilgili açıklama yaptı.

SHABER3.COM




ABD İran’ın petrol ihracatını “sıfırlama” hedefiyle 4 Kasım’dan itibaren uygulayacağını ilan ettiği yaptırımlarda bazı istisnalar yapacak.


Ancak ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, ülkelerin bu istisnaları elde etmesinin Obama dönemindekinden daha zor olacağını söyledi. Buna göre Washington, yaptırımlardan muafiyet talep eden ülkelerden İran'dan petrol ithalatlarını Obama dönemindeki yaptırımlar sırasında düşürdükleri seviyenin yüzde 20 altına indirmelerini isteyecek. 

Yaptırımların başlayacağı Kasım ayında İran’ın petrol satışının sıfıra inmesini beklemediğini belirten ABD Hazine Bakanı Mnuchin “Ama eninde sonunda sıfıra indireceğimizi tahmin ediyorum” dedi. Yaptırımların etkisinin halihazırda görülmeye başlandığını kaydeden Mnuchin, gelecek iki yıl içinde Tahran’a ekonomik baskının çok yüksek olacağını ifade etti.

SWIFT’LE MÜZAKERELER

Mnuchin ayrıca İran’a yaptırımlar konusunda Belçika merkezli Dünya Bankalararası Finansal Telekomunikasyon Toplumu SWIFT’le de müzakere halinde olduklarını söyledi. Mnuchin, ABD'nin İran’a yaptırımlarının SWIFT ya da başka bir mekanizmayla devre dışı bırakılmasının olanaklı olmayacağını savundu. Ancak SWIFT ile müzakerelerin içeriği konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. ABD Hazine Bakanı, İran’a insani mali yardım kapsamında bazı bankalara işlem yapma izni verileceğini, bu bankaların “en kısa sürede” belirleneceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ağustos’ta yaptığı açıklamada İran nükleer anlaşmasının devamı için Washington’dan bağımsız bir SWIFT sisteminin kurulması çağrısında bulunmuştu.
<< Önceki Haber Washington’dan İran yaptırımlarına istisna açıklaması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER