VPN servisleri yasaklandı!

İnternetin sık sık farklı gerekçelerle sansüre uğratıldığı Türkiye’de, erişim engellerinin aşılması için kullanılan VPN servislerinin kapatılması istendi. Gelişme karşısında TunnelBear VPN servisi ücretsiz hale geldi!

samanyoluhaber.com

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), operatörlere bir talimat göndererek VPN (Sanal Özel Ağ) servislerinin kapatılmasını istedi.

5651 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının Ç bendi çerçevesindeki karara göre Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN’in kapatılması talep edildi.

Sektörün uzmanlarından Füsun Nebil, VPN servislerini engellemenin ekonomiyi engellemek anlamına geleceğini belirterek, “Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile kötü yönde etkide bulunabilecek bir konu” yorumu yaptı.

İnternet yasakları kullanıcıları VPN’e itiyor

Türkiye’de özellikle Facebook, Twitter ve YouTube’a erişimin engellenmesi ve yavaşlatılması sebebiyle kullanıcılar VPN’e yönelmeye başladı.

Son olarak HDP’ye yönelik operasyon kapsamında eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu HDP’li dokuz vekilin tutuklanması öncesinde Facebook ve Twitter başta olmak üzere bazı sosyal ağlara erişimin kısıtlanmasıyla birlikte, birçok kullanıcı VPN kullanıyor.

VPN SERVİSLERİ BOŞ DURMUYOR

BTK, VPN servislerine engel getirirken bir kısmı ücretli hizmet sunan VPN servisleri de çözüm geliştirmeye başladı. Türkiye'deki kullanıcıları için yeni IP bloklarını devreye alan VPN servisleri, mümkün olduğu sürece bu servislerini sürdürmeye çalışacak.

Önde gelen VPN servislerinden TunnelBear, gelişmeleri yakından takip ediyor. Yasakların duyulmasıyla birlikte Türkiye'deki kullanıcılarına sınırsız data hizmetini ücretsiz sağlayacağını duyuran TunnelBear, erişimde sorun yaşayan kullanıcıların log bilgilerini kendileri ile paylaşmalarını istiyor. Log analizine göre yeni IP numaraları devreye alınarak kullanıcıların iletişim özgürlüğü devam ettirilmeye çalışılacak.

?İnternet kesintilerinin ve ulaşım engellerinin sıklıkla yaşandığı Türkiye’deki son gelişmelere dair Twitter üzerinden açıklama yapan TunnelBear, “Türkiye’deki dostlarımız, artık TunnelBear’ı kullanmak için sınırsız veriye sahipsiniz. İnternet açık olduğunda güzeldir” ifadelerine yer verdi.



<< Önceki Haber VPN servisleri yasaklandı! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER