Vodafone ile Huawei'den 5G mutabakatı


Mobil operatör Vodafone, 2020'de devreye alınacak 5G için Çinli bilişim devi Huawei ile anlaştı. Buna göre iki şirket deneyler yapacak, birikimlerini paylaşacak. Vodafone Grubu daha evvel 5G araştırmaları için 2013'te Surrey Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi ile el ele verdiğini duyurmuş; Dresden Üniversitesi'nde dünyanın ilk 5G laboratuarını kurduğunu ilan etmişti.

Araştırmacılar, 5G ile mobil şebekelerin sürat ve esnekliğinin artacağını tahmin ediyor. Buna göre 5G ile gecikmelerin büyük miktarda önü alınarak yeni nesil makinelerarası iletişim (M2M) ve Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda aygıtın birbirine bağlanması mümkün olabilecek. İlk 5G uygulamalarının 2018 Güney Kore Kış Olimpiyatları'nda ve 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yapılması öngörülüyor.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, 5G için atılacak her adımı önemli gördüklerini vurguladı.

Öğüt, şunları ifade etti:

"Müşterilerimize mükemmel veri kullanım deneyimi sunmak için faaliyet yürütüyoruz. Geçen sene içinde 5G için çok önemli bir adım atarak dünyanın ilk 5G laboratuvarını devreye alan ve bu laboratuvarda araştırmacılara ağ donanım ve yazılımı, çipler, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı deney ve yorumlamalar yapma imkânı sunan Vodafone Grubu'nun şu an Çinli Huawei ile atacağı adımların bu teknik standartlar için çok önemli olduğu kanaatindeyiz."

Abonelerinin veri kullanımının yüzde171 büyüdüğüne işaret eden Öğüt, "Bu artan talebe cevap verme adına frekans ihalesinin 26 Ağustos'ta yapılacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Hem yapılacak frekans ihalesi ile hem de grubumuzun Huawei ile yaptığı anlaşma gibi 5G için atılan tüm adımları yakından takip ederek ülkemizi dijital dönüşüm yolunda ileri taşımaya devam edeceğiz". dedi.

Huawei Merkez Asya ve Kafkasya Bölgesi Genel Müdürü Liu Hong Yun ise 5G'nin teknik ilerlemeleri arttıracağını dile getirdi. Bu anlamda Vodafone ile Huawei mutabakatının olumlu ve yararlı olacağını anlatan Yun, "Bizim için önemli bilişim alanlarından biri olan Türkiye'de de 5G'nin inşasına katkıda bulunmayı önemsiyor ve bu konuda yapacağımız yatırımlarla kendimize güveniyoruz." ifadesini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Vodafone ile Huawei'den 5G mutabakatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER