Enflasyon vatandaşın cebinde patladı

Eylül ayı enflasyon verilerine göre en yüksek fiyat artışları yine gıdada yaşandı. Eylülde ayrıca ulaştırma zamlarıyla okul giderleri de vatandaşın bütçesinde büyük yaralar açtı. Kreş ücretlerine de yüzde 4.84 zam geldi.

Enflasyon vatandaşın cebinde patladı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı enflasyon verilerine göre eylül ayında genel gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,24 arttı.

Gıdadaki yıllık artış da yüzde 10,73'e ulaştı. Yumurtada artış yüzde 15 Ancak gıdadaki aylık artışlara daha yakında bakınca, birçok üründe çok yüksek zamların olduğunu görüyoruz. Örneğin fiyatı en çok artan ürün yüzde 22 ile patlıcan oldu. Bu ürünü de yüzde 20 ile sivri biber, yüzde 15 ile yumurta, yüzde 14 ile marul takip etti.



Çay fiyatı da yükseldi

Yine fiyatı bir önceki aya göre artan gıda ürünleri arasında kabak yüzde 6, çay yüzde 4,31, zeytinyağı ise yüzde 3,95 oranıyla dikkat çekti. Vatandaşın mutfak enflasyonuyla ilgili yorum yapan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise bu durumu kötü yönetimin sonucu olarak değerlendirdi. Türkiye'de tarımın bilinçli olarak bitirildiğini savunan Çakar, şöyle devam etti:

Köyler desteklenmeli

"Köyde yaşayanların desteklenmesi lazım. Onlara ekonomik özgürlük kazandırılmalı. Yoksa o köylerden göç kaçınılmaz olur. Çünkü köylerde üretim durduğu için gıda fiyatları giderek zamlanıyor. Türkiye gıdada dışa, ithalata bağımlı hale geldi."

Kamu spotuyla olur mu?

Hükümetin yasalarla tarım toprağını korumadığını, ancak kamu spotuyla tarım topraklarını koruduğunu dile getiren Çakar, “Bu kadar samimiyetsizlik olur mu? Söylemde bol laf var ama uygulamada sıfır. Sen en önemli tarım topraklarını imara aç, sonra da reklam yaparak tarım topraklarını koruyun de" dedi.

TL'deki değer kaybı etkiliyor

Merkez Bankası, dün eylül ayı enflasyonunu değerlendiren bir not yayınladı:  n Tüketici fiyatları üzerinde Türk Lirası'ndaki birikimli değer kaybının etkileri sürmüştür.  n Bu etkilere bağlı olarak enerji ile başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere temel mal grubu enflasyonu artış kaydetmiştir. Hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini sürdürmüştür.

Okullar zamlı açıldı

Okulların açılmasıyla birlikte fiyatı en çok artan ürünler içinde okul ihtiyaçları da yerini aldı. Fiyatı en çok artan ilk 20 ürün arasında yüzde 4,15 artış ile okul çantası bulunurken, yine bu liste arasındaki kreşler yüzde 4,84, yurtlar ise yüzde 3,07 oranında zamlandı.

Ulaşım fiyatı çok hızlı arttı

Vatandaşın önemli harcama kalemlerinden olan ulaşım, eylül ayında genel olarak yüzde 1,93 zamlandı. Bu durumu değerlendiren Turhan Çakar, “Dünyada benzin fiyatlarına 10 kuruş zam gelse, bizim burada ulaşıma yüzde 20 zam yaparlar. Ama dünyada akaryakıt fiyatları bu kadar düşerken ne ulaşıma ne de benzin fiyatlarına hak ettiği indirimi yapmıyorlar” dedi.

<< Önceki Haber Enflasyon vatandaşın cebinde patladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER