Vatandaşa kötü haber! Yılbaşından sonra...

Yılbaşından sonra vatandaş elektriği daha pahalı kullanacak...

Vatandaşa kötü haber! Yılbaşından sonra...

Yılbaşından sonra aylık elektrik faturası 110 liranın altında olanlar serbest tüketici olamadığı için elektriği daha pahalı kullanacak. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, bir yıl daha serbest piyasa sistemine geçilmemesi halinde bugünkü hesaplara göre meskenlerdeki elektriğe yüzde 37 zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Elektrik üretiminin yüzde 60'ını elinde bulunduran ve fiyat oluşumunu da belirleyen kamu, çapraz sübvansiyon ile sanayiciyi korurken meskenlerin Elektrik faturasını kabartıyor. Ucuz enerjiden üç vardiya çalışan tesisler ile enerji kullanım saatini ayarlayabilen çimento ve demir-çelik üretim fabrikaları yararlanıyor. Çapraz sübvansiyonla ortaya çıkan 1,5-2 milyar liralık yük, henüz serbest tüketici olmayan 9 milyon mesken abonesine dağıtılıyor. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, çapraz sübvansiyonun yönetilemez hale geldiğini, bu sistemin bir yıl daha devam etmesi halinde bugünkü hesaplarla meskenlerde kullanılan elektriğe yüzde 37 Zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kamu otoriteleri 2016 yılı başında serbest tüketici limitinin sıfıra inmesini planlamıştı. Halen 4 bin kilovatsaat olan ve kademeli olarak azalan bu limitin 2016 yılında 3.500 kilovatsaate inmesi bekleniyor. 3.500 kilovatsaatlik limit aylık faturası 110 lira ve üzerinde olan elektrik abonelerini serbest tüketici haline getirecek. 110 liranın altındaki mesken ve küçük esnafın serbest tüketici olamayacağına dikkat çeken Göçmen, çapraz sübvansiyonun doğurduğu yükün az tüketen abonelerin üzerine kalacağını, bu durumdaki mesken abonelerinin kullandığı tarifeye yüzde 37 zam gelebileceğini ifade etti. 

Göçmen, “Serbest tüketici limitine geçmeyi bir sene daha yapmazsanız bugünkü mesken tarifelerine yüzde 37 zam yapmak zorundasınız.” dedi. Önceki yıllarda planlandığı gibi 2016 yılı başında elektrikte serbest piyasa sistemine geçilmesini istediklerini belirten Göçmen, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki tarihi düşüşün de bunu mümkün kıldığını dile getirdi. Göçmen, “EPDK da artık belirleyici olmaktan çıkıp düzenleyici ve denetleyici olmalı.” dedi.

YATIRIMLARIN 50 MİLYAR DOLARI BORÇLA YAPILDI

Sabancı Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen'in açıklamasına göre 2006 yılında “Türkiye karanlığa gömülüyor” denilmesiyle özel sektör de enerji yatırımına yöneldi. Son 10 yılda sektör 64 milyar dolarlık yatırım yaptı, bunun 11 milyar dolarlık kısmını Sabancı Holding gerçekleştirdi. Sabancı yatırımlarının yüzde 40'ını özkaynak, yüzde 60'ını krediyle yaptı. Mehmet Göçmen, “Sektörün 64 milyar dolarlık yatırımın 50 milyar doları borçla  yapıldı. Halihazırda elektrik üretiminde yüzde 40 atıl kapasite oluştu.” dedi. Türkiye'de enerjiye her yıl en az 3-4 milyar dolarlık daha yatırımın yapılmaya devam edeceğini vurgulayan Göçmen, her yıl yüzde 4-5'lik bir büyüme olsa dahi arzdaki kapasite fazlası durumun 2021 yılına kadar değişmeyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin 2015 yılı büyümesi gibi elektrik tüketimindeki büyüme de bu yıl için yüzde 2,5 olarak öngörülüyor. Elektrik talebinin arzın gerisinde kalması, doların hızlı yükselişi yatırımının 50 milyar dolarını banka kredisiyle yapan şirketleri zorluyor. Göçmen, dolar borçları olmadığı, Euro için de önceden tedbir aldıkları için kendilerinin sıkıntıdan etkilenmediğini kaydetti. Sabancı'nın devam eden enerji yatırımlarının 2016 yılı Nisan ayında tamamlanacağını, şu anda yeni yatırım planlamadıklarını belirten Göçmen, Borsa'da halka arzın da en erken 2017 yılı üçüncü çeyreğinde gerçekleşebileceğini söyledi. Enerjisa halka arza kadar borçlarının FAVÖK'e oranını mevcut 6-7 seviyesinden 4'ün altına çekmeyi planlıyor.

SERBEST TÜKETİCİ SİSTEMİNE GEÇMEYE HAZIRIZ

Enerjisa CEO'su Yetik Mert de İstanbul Anadolu yakası, Toroslar ve Başkent elektrik dağıtım bölgelerindeki 14 şehirde 20 milyonun üzerindeki nüfusa hizmet götürdüklerini kaydetti. Mert, “Şirket olarak serbest tüketici sistemine geçmeye hazırız.” dedi. Mert'in açıklamasına göre Başkent elektrik dağıtım bölgesinde yüzde 10 olan kayıp-kaçak oranı yüzde 7,5'e düşürüldü. Enerjisa'nın  2.500 megavat olan kurulu güç kapasitesi 2016 yılı sonunda devam eden 1.200 megavatlık yatırımların tamamlanmasıyla 3.700 megavata erişecek. Tufanbeyli termik santralinde 450 megavatlık 3 ünite 2016 başında devreye alınacak. Bandırma doğalgaz santralinin 600 megavatlık ikinci ünitesi bu yıl sonuna doğru devreye girecek. Bandırma'nın yeni ünitesi yüzde 61 verimlilikle çalışacak.

Zaman
<< Önceki Haber Vatandaşa kötü haber! Yılbaşından sonra... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER