Vatandaş 'SMA hastalarına kaynak' dedi, bakan 'kirli kampanya' diye karşı çıktı

Türkiye'de yılbaşı özel çekilişinde satılmayan 75 milyon TL'lik Milli Piyango bilet tutarının SMA hastası çocukların kullanımına sunulması için milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun girişimiyle sosyal medyada kampanya başlatıldı. Çığ gibi büyüyen kampanyada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tuhaf bir mesaj atarak kampanyaya karşı çıktı.

SHABER3.COM

Yılbaşı özel çekilişinde satılmayan üç biletin ikramiye tutarı olan 75 TL'nin Varlık Fonu'na aktarıldığı belirtilmişti. Sosyal medyada "Milli Piyango’dan Varlık Fonu’na aktarılan 75 milyon ? SMA hastası çocuklarımız için kullanılsın" kampanyasına siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda kişi destek verdi. Kampanyaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimler de paylaşımlarıyla destek verdi, onbinlerce tweet atıldı.

BAKAN KARŞI ÇIKTI

Twitter'daki kampanyaya tuhaf bir tepki geldi. Para sağlık için kullanılsın diyenlere karşı çıkan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "SMA'lı evlatlarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya iyi niyetli hiç kimsenin alet olmaması gerekir." dedi. Bakan Koca, "İlaç şirketlerinin baskısıyla çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Koca sosyal medyadaki kampanya ile ilgili şu sözleri kullandı:

"SMA hastası çocuklarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya açıklık getirmek istiyorum. Güncel ve işe yaradığı ispat edilen tüm tedaviler SMA Bilim Kurulumuzun önerisi ile uygulanmaktadır. Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasının ise net olarak karşısındayız. Bilimsel veriler dışında küresel ilaç şirketlerinin oyununa müsaade etmeyeceğiz. Ailelerimizin suiistimal edilmesine izin vermeyeceğiz. Gen tedavisi adı altında ortaya atılan yöntemin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren şimdilik somut hiçbir veri bulunmamaktadır. Ancak ilaç şirketlerinin oyununa gelerek yapılan kampanyalarla bu durum suiistimal edilmektedir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

Bir konuda toplu olarak tepki vermek kadar güzel bir davranış yoktur. Ancak gördüğümüz kadarıyla ilaç şirketlerinin amacına hizmet eden bir organizasyonla karşı karşıyayız.

Kampanya düzenleyerek zikredilen rakamlar, önerilen finansal kaynaklar bu zamana kadar çocuklarımızın tedavisi için ayrılan kaynağın yanında hiçbir değer ifade etmemektedir. Mesele kaynak meselesi değildir. Ülkemiz her şart altında vatandaşının tedavisini yapabilecek güçtedir. Burada esas konu ahlak sınırlarını aşarak devletimizi aciz göstererek küresel ilaç şirketlerinin savunuculuğunu yapmaktır. Bir araya gelerek kampanya yürüten ve devletimizi aciz göstermeye çalışan bu kampanyaya alet olmayacağız.

Devletimiz işe yaradığı ispat edilen her tedaviyi ücretsiz olarak evlatlarımız için kullanmaya devam edecektir.

SMA hastalığı genetik bir hastalıktır. Bundan sonra tüm evlilik öncesinde aile adaylarına gen taraması da yaparak tedbir alınacak ve ülkemizde SMA hastalığı görülmeyene, mevcut hastalarımız tedavi edilene kadar mücadelemiz devam edecektir."
<< Önceki Haber Vatandaş 'SMA hastalarına kaynak' dedi, bakan 'kirli kampanya'... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER