'Vatana ihanet' davası Yüce Divan'da mı görülecek?

MHP’nin çözüm sürecine ilişkin suç duyurusuyla ilgili savcılık incelemesine Meclis onayı şart. Hukukçulara göre yetkililer daha sonra Yüce Divan’da yargılanabilir.

'Vatana ihanet' davası Yüce Divan'da mı görülecek?

MHP’nin çözüm sürecini yürüten devlet görevlileri hakkındaki suç duyurusuyla ilgili hukukçular savcılığın soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Savcılık harekete geçer ise Meclis’in onayı sonrası suç duyurusunda adı geçen devlet görevlilerinin Yüce Divan’da yargılanabileceği vurgulandı.

SÜREÇ BAŞLAYABİLİR

Prof. Dr. Metin Günday, çözüm süreciyle ilgili ikinci kez Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlattı. “Cumhuriyet savcıları ilk başvuruda iddiaları ciddi görmediği için soruşturmaya başlamamış olabilir. Ancak ikinci kez yapılan suç duyurusu üzerine iddiaları ciddi bulursa siyasetçilerin ve kamu görevlilerinin yargılanma süreci başlayabilir” dedi.

SORUMSUZLUK KAİDESİ

Günday, Cumhuriyet savcılarının kamu görevlileri için idareden izin alması gerektiğini anlattı. “Halen milletvekilleri olanlar için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı üzerinden Meclis’e gönderilir. Dokunulmazlıklar Meclis’te kaldırıldığı takdirde çözüm süreci kapsamında suçlu olduğu iddia edilen milletvekillerinin yargılanması başlar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’nın sorumsuzluk kaidesinden faydalanılamayacağını vurgulayan Günday şu değerlendirmeyi yaptı: “Çünkü şu anki Cumhurbaşkanı o dönem Başbakan idi. Cumhuriyet savcıları hazırladıkları fezlekeyi Adalet Bakanlığı üzerinden Meclis’e gönderir. Meclis’te oluşturulan soruşturma komisyonu Yüce Divan’a sevk ederse Cumhurbaşkanı’nın yargılaması da yapılır. Bakanlar için de aynı işlemler yürütülür. Ancak konjonktürün etkisi ile ne olur bilemeyiz.”

SALT ÇOĞUNLUK GEREK

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa’ya göre bakanlar ve başbakanların görevlerinden dolayı işledikleri suç varsa yargılamalarının Yüce Divan’da olduğunu hatırlattı. Türk şöyle devam etti: “Dolayısıyla yapılan suç duyurusunda iddia edilen delillerin fezleke olarak Meclis’e taşınması gerekir. Burada 50 milletvekilinin talebiyle soruşturulması istenirse soruşturma komisyonu oluşturulur. Meclis’in salt çoğunlukla yargılanma istediği takdirde Yüce Divan’da yargılama işlemi başlar.” Türk, bu iddiaların ana soruşturma yerinin Cumhuriyet savcılıkları olduğunu hatırlattı.

FUAT AVNİ'DEN ŞOK İDDİA: HUKUKÇULAR 'YARGILANABİLİR' RAPORU SUNDU

Twitter fenomeni Fuat Avni, çarpıcı bir iddiada bulundu. Cumhurbaşkanı’nın hangi koşullarda yargılanabileceğini araştırması için 8 hukukçu görevlendirildiği iddia edildi. Sekiz hukukçunun günlerce çalışarak kapsamlı bir dosya hazırladığı ileri sürüldü. Twitter fenomenine göre hukukçuların hazırladığı rapora göre resmi kayıtlarda terör örgütü PKK'ya bilerek göz yumulduğunun delilleri var. 

Gökhan ÖZDAĞ- BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber 'Vatana ihanet' davası Yüce Divan'da mı görülecek? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER