Uygur bölgesinde "terör" operasyonu: 28 ölü


Çin'in kuzeybatısında bulunan Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde polisin yaptığı 56 günlük operasyonda 28 '"teröristin" öldürüldüğü bildirildi.

Çin medyasına göre, öldürülen 28 kişinin, "doğrudan yabancı aşırı grupların talimatıyla" Aksu'daki bir kömür madenine saldırarak 16 kişiyi öldüren "teröristler" olduğu ileri sürüldü.

Xinjiang Günlüğü gazetesine göre, Aksu'daki Sogan kömür madenine 18 Eylül'de düzenlenen saldırıda 5'i polis, 16 kişi ölmüş, 18 kişi de yaralanmış ve saldırının arından saldırganlar dağlara kaçmıştı. Gazeteye göre, polis, 10 binden fazla kişiyle 'kaçılamaz bir ağ' kurarak her gün saldırganları aramaktaydı.

Ancak Hür Asya Radyosu ise iki ay önce bildirdiği maden saldırısı olayında en az 50 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Resmi Xinhua Haber Ajansı da saldırganların liderlerinin Musa Tohniyaz ve Mamat Aysa olduğunu bildirirken, bu iki ismin Uygurlar arasında sıklıkla kullanıldığı söyleniyor.
Çin Dışişleri Baklanlığı Sözcülerinden Hong Lei de konuyla ilgili bir soruya verdiği cevabında, "Halkın can güvenliğini korumak ve toplumum istikrar ve güvenini muhafaza etmek için Çin'in bu tür terörist saldırılarla kararlılıkla mücadele etmesi gerektiğini" söyledi.

13 Kasım'da IŞİD'in Paris'te düzenlediği saldırılardan sonra Çin medyası, Batı ülkelerini terörizmle mücadelede iki yüzlülükle suçlamıştı. Geçen gün IŞİD'in Suriye'de bir Çinli rehineyi öldürdüğünü hatırlatan Pekin yönetimi, IŞİD gibi grupların tehdidi altında olduklarını savunuyor. Çin ayrıca Uygurların Ortadoğu'daki örgütlere katılarak savaştığını söylüyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİ, ÇİN KAMU GÜVENLİĞİ BAKAN YARDIMCISIYLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Çin medyasına göre Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy, Pekin'de Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Meng Hongwei ile bir görüşme yaptı.

Meng, görüşmede yaptığı konuşmada, iki ülkeye ait kolluk kuvvetlerine bağlı birimlerin terörle mücadele ve kolluk kuvvetlerinin güvenliği gibi alanlarda ikili yapıcı işbirliğini derinleştirmesi gerektiğine vurgu yaparken, işbirliğini geliştirme konusunda iki tarafın da çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Ersoy ise Türkiye ile Çin arasındaki kolluk kuvvetleri işbirliğine büyük övgüde bulunarak, iki ülke birimleri arasındaki pragmatik işbirliğini derinleştirmek için destek vermeye devam edeceğini dile getirdi. Büyükelçi Ersoy ayrıca, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi için çaba harcayacaklarını da kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Uygur bölgesinde "terör" operasyonu: 28 ölü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER