UÜ Tıp Fakültesi 'inme ünitesi' açtı


Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, Bursa'da bir ilki daha gerçekleştirerek, 'Akut İnme Ünitesi'ni açtı.

Nöroloji Anabilim Dalı'na bağlı olarak hizmet veren ünitede, inme inen ve erken dönemde başvuran hastalar tedavi edilerek eski sağlığına kavuşturuluyor.

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, sadece inme inen ve ilk 3-4,5 saat içinde acil servise başvuran hastaların tedavi edildiği yataklı bir üniteyi hizmete açtı. Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, ünitenin 5 adet yatakla, hasta tedavisine başladığını söyledi.

KALP VE KANSERDEN SONRA 3. ÖLÜM NEDENİ

Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar, Türkiye'de en çok ölümün kalp, kanser ve üçüncü olarak da inmeden gerçekleştiğini belirterek, sakatlık ve malullük düzeyi olarak da inmenin ilk sırayı aldığını söyledi. İnmeli hastaların yüzde 30'unun ilk bir yılda kaybedildiğini anlatan Bakar, yüzde 40'ının başkasına bağımlı yaşamak zorunda kaldığını, yüzde 30'unun da iyileşerek işine gücüne dönebildiğini ifade etti.

İnme ya da felcin tedavisinde ilk 3 saatin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bakar, böyle bir üniteye ulaşan hastanın eski durumuna döndürülme şansının yüksek olduğunu belirtti. Bakar, "İnme inen vatandaşlarımız vakit kaybetmeden acil servise başvurmalıdır. Çünkü ilk 3-4.5 saat içerisinde vereceğimiz ilaçla, felçten önemli ölçüde döndürebiliyoruz. Bu süreyi geçirdikten sonra o hastaya sadece ilaç tedavisi yapılmakta ve uzun dönem rehabilitasyon programları uygulanmakta, kişi bu süre içinde engelli kalabilmektedir." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Bakar, bu hastalığa genetik faktörler, hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam biçimi, diyete dikkat edilmemesi, yoğun stres gibi nedenlerin inmeye yol açabileceğini kaydetti.
Bu tür rahatsızlıkları olanların daha dikkatli olması gerektiğinin üzerinde duran Mustafa Bakar, şöyle konuştu: "Zaman zaman sağ veya sol tarafımızda, ellerimizde, kollarımızda, ayaklarımızda, beynimizde, karıncalanmalar, uyuşmalar, baş ağrıları, baş dönmeleri, dilde uyuşmalar, görme bozuklukları oluyorsa hızlıca doktora gitmek gerekir. Bir de tansiyonumuz, kalp hastalığı, diyabet, kolesterol gibi risk faktörlerimiz varsa bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız ve hiç olmazsa yıllık takiplerimizi yapmamız gerekir. Hele de ailede felçli biri varsa bu, inme riskini artıran bir faktör olabilir. Yukarıda belirttiğim durumlara dikkat edersek inme adayı olup olmadığımızı zamanında öğrenme şansımız olabilir. Şimdi inmeyi tanıma yöntemleri gelişti, MR teknolojileri gelişti. Riskli olup olmadığımızı tespit etmek kolay, yeter ki hastalar bilinçli davranıp bir sağlık kuruluşuna ulaşsın." CİHAN
<< Önceki Haber UÜ Tıp Fakültesi 'inme ünitesi' açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER