Ünlü virüs bilimciden Korona ilacına karşı uyarı

Prof. Dr. Selim Badur, Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri anlattı.

SHABER3.COM

Virüs bilimci Prof. Dr. Selim Badur, sıtma ilacında da bulunan ve yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) karşı etkili olduğu söylenen klorokinin kalp yetmezliğine sebep olabileceğini söyledi. 

Türkiye’de de Covid-19 tedavisinde kullanma eğiliminin olduğuna dikkati çeken Badur, bunun tartışmalı olduğunu söyledi. 

Badur "İnsanlar hekim kontrolü olmadan kullanmak istiyorlar bu da çok sakıncalı bir durum. Buna dikkat etmek gerekiyor.” dedi. 

"KALP YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR"

Açık Radyo’da yayınlanan "Korona Günleri" programında yeni tip Koronavirüs (Covid-19) ile ilgili dünyada yaşanan tartışmaları ve yayınlanan makaleleri aktaran Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Selim Badur, sıtma ilacında da bulunan ve yeni tip Koronavirüs’e karşı etkili olduğu söylenen klorokinin kalp yetmezliğine sebep olduğuna dair haberler yayımlandığını söyledi. 

Badur bilim dünyasında Koronavirüs’e karşı aşı çalışmalarının devam ettiğini, ancak bazı ülkelerde halihazırda var olan bazı ilaçlar üzerinden tedavinin yapılıp yapılmayacağına dair çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 

Badur, “Covid-19 tedavisinde yeni bir molekül bulunamadı henüz. Biz ebola, sıtmada kullanılan ilaçların farklı ekiplerce kullanıldığını biliyoruz.” dedi. 

Avustralyalı bilim adamlarının da parazit öldürücü ilaçlar üzerinde çalıştığını belirten Badur, bu ve benzer çalışmalar için, “Bu yayınlarda herhangi bir kontrol grubu yok. Bunlara çok güvenilmemeli.” ifadelerini kullandı. 

"SALGININ DAĞILIMI ADALETSİZ"

Salgının dünya genelindeki dağılımının adaletsiz olduğunu ve en çok yoksulları etkilediğini dile getiren Badur, “Güney Afrika'da 125 milyondan fazla insanın gecekonduda yaşadığını ve bunların yüzde 25'inin HIV ve AIDS ile birlikte yaşadığını aynı zamanda bu kesimin Koronavirüs'e karşı hassas olduğunu söylüyorlar.” dedi.

UNICEF’in raporundan da söz eden Badur, “Rapora göre 23 Mart itibari ile Latin Amerika ve Karayipler’de 154 milyon öğrenci okulu kapatıldığı için okula gidememiş. Bu öğrencilerin 85 milyonu okulda dağıtılan yemeklerle besleniyor. Bu öğrenciler, ailelerin imkânları kısıtlı olduğu için beslenme sorunu yaşayacaklar.” diye konuştu. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA YOKSULLAR UYMUYOR, ÇÜNKÜ...

Badur, ABD’de de sokağa çıkma yasağına zenginlerin uyduğunu ancak yoksulların şartlar sebebiyle uymadığının belirlendiğini söyledi. 

Salgına karşı okulların kapatıldığı ülkeler arasında bulunan ABD’de yapılan bir araştırmaya değinen Badur, sağlık çalışanlarının çocuğuna bakmak için evde kaldığını ve bunun sağlık hizmetlerini aksattığını söyledi. 

Badur, “Lancet’te yayınlanan yazıya göre; sağlık çalışanlarının yüzde 28,8’inin çocuğu okula gidiyor. Okullar kapanınca bunların bir kısmı çocuklarına bakmak için evde kalıyor ve sağlık hizmetleri aksıyor veya yavaşlıyor. Bu tespite göre ölüm oranları bu nedenlerle yüzde 32'den yüzde 32.5'e yükseliyor.” diye konuştu. 

"MASKE KONUSUNU BİLİM DÜNYASI YENİ ÖĞRENİYOR"

Maske konusunda bilim dünyasındaki çelişkili açıklamalara da değinen Prof. Dr. Badur, “Bu yeni bir virüs ve bilim dünyası da bunu yeni öğreniyor. Klasik olarak solunum yolu enfeksiyonlarında maske kullanımlarının hiçbir yararı olmadığını hatta zararı olabileceğini söylüyoruz. Bunu Dünya Sağlık Örgütü de belirtti. Ancak geçen süre zarfında o kadar fazla belirtisi olmayan olgu çıktı ki başta gerek yok derken daha sonra DSÖ de bilim dünyası da maske kullanılması gerektiği yönünde görüş belirtti.” dedi.

Badur ayrıca kullanılan maskeyi cebe sokup çıkarmanın veya ertesi gün tekrar kullanmanın da riskli olduğunu dile getirdi.  
<< Önceki Haber Ünlü virüs bilimciden Korona ilacına karşı uyarı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER