Uluslararası Türkmenistan Ticaret Fuarı açıldı


Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Uluslararası Ticaret Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı. İlk defa düzenlenen fuar, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Meridyen Fuarcılık tarafından ortaklaşa düzenlendi. Fuarda, 20 ülkeden 80 civarında şirket stant açarken, Türkiye'den 28 firma katılıyor.
Türk firmalarının ağırlıklı olarak katıldığı fuarın açılış törenine; Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşit Meredov yanı sıra bakanlar, Türk işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yabancı şirket olarak en fazla Türk firmasının iştirak ettiği fuarda, yapı inşaat, moda, tekstil, ev tekstili, otomotiv, tarım, gıda, mobilya, makine, kozmetik gibi alanlarda üretim yapan şirketler ürünlerini tanıttı.
Resmi heyet, fuara katılan şirketleri tek tek dolaşarak, firmaların ürünleri hakkında bilgi aldı. Yabancı şirketlerin yanı sıra Türkmen firmaları da fuarda yer aldı. Türkmen firmalarının da ürettiği gıda, temizlik, inşaat malzemeleri büyük ilgi gördü.

TÜRK FİRMALARI GÖZ DOLDURDU

Türk firmalarının stantları büyük ilgi gördü. Özellikle, gıda ve kozmetik ürünleri üreten firmaların stantları ziyaretçilerin akınına uğradı. Fuara katılan Türk firma yetkililer, ilgiden gayet memnun.
Burç Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Gömdeniz, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamasında, Türkmenistan'da ilk defa bir uluslararası ticaret fuarının açıldığını söyledi. Dünyanın birçok ülkesinden fuara firmaların katıldığını söyleyen Gömdeniz, "Biz de Finlandiya'nın alanında uzman olan Vaisala firmasını tanıtıyoruz. Türkmenistan'ın bütün havalimanlarının meterolojik ve hava ölçüm sistemlerini kuruyoruz." dedi. Türk işadamı, fuardaki ilgiden çok memnun kaldıklarını söyledi.
Başka bir Türk firması Çağdaş Pano Genel Müdürü Mehmet Karabulut ise yaptığı açıklamasında, Ankara'da elektrik panosu ve KTP imalatını yaptıklarını kaydetti. Dünyada Türkmenistan, Azerbaycan, Kosova, Makedonya ve Irak olmak üzere ciddi ihracatlarının olduğunu söyleyen Karabulut, daha fazla dünyaya açılması hedeflediklerini ve bunun üzerine AR-GE çalışmalarının devam ettirildiğini belirtti.

"TÜRKMENİSTAN'DAN KOMŞU ÜLKELERE AÇILMAK İSTİYORUZ"

Fuara kozmetik ve temizlik ürünleri ile katılan Gulf Grubu ortaklarından Hasan Yel, Türkmenistan'daki fuara ilk defa katıldıklarını ve Türkmenistan'dan komşu Kazakistan'a ve İran pazarına açılmak istediklerini kaydetti.
30'ün üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını, temizlikten, zücaciyeden, kozmetikten ve diğer metal, ahşap ve plastik ürünlerine varıncaya kadar pek çok ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Yel, Türkmenistan'ın Türkiye'nin kardeş ülkesi olması hasebiyle önemli olduğunu ve Türkmenistan kanalı ile Kazakistan ve İran pazarlarına hitap etme imkanı olduğunu ifade etti. Türk işadamı, Türkmenistan pazarının kendileri için uygun olduğunu ve marketlerde de Türk ürünlerinin beğenildiğini, sevildiğini ve kabul gördüğünü kaydetti.
Bugün açılan fuar, 3 gün açık kalacak. Fuara, Türkmenistan'da bulunan yabancı misyon şefleri de büyük ilgi gösterdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Türkmenistan Ticaret Fuarı açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER