Uluslararası Mesir Macunu Festivali karma töreniyle başladı


UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 476.'sı, temsili macun karma töreniyle başladı.

Nevruz Bayramı sebebiyle ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Buradaki Atatürk anıtına çelenk sunulduktan sonra, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine dair şiirler okundu. Protokol üyelerinin yakılan Nevruz ateşinden atlamasının ardından boyanmış Nevruz yumurtaları dağıtıldı. Yumurtaları alan protokol üyeleri birbirine vurarak kırdı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından da vatandaşlara ücretsiz çam fidanı dağıtıldı.

Daha sonra geleneksel Mesir Macunu festivali karma töreni için Sultan Camii bahçesinde bulunan Sultan Parkı Bimarhane'sine geçildi. Burada Mehter takımı küçük bir konser verdikten sonra okunan Mesir ilahisiyle macun karma törenine manevi bir anlam yüklendi. Karma törenine, Vali Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti Milletvekili Murat Baybatur, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Burada ilk konuşmayı, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Tanık yaptı. Mesir festivalinin bugünlere gelmesinde emeği olan herkese şükranlarını sunan Tanık, "Bu sene 19-24 tarihleri arasında 476. Mesir festivalini kutlayacağız inşallah. Bu festivalimizin şimdiden Manisamıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bir bayram havasında geçmesini arzu ediyorum. 24 Nisan'da burada içerisinde bulunduğumuz Sultan Camii kubbe ve minarelerinden inşallah 476. geleneksel Mesirimizi saçacağız. Buradan bütün herkesi Manisamıza davet ediyorum." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Ergün de "Manisa'nın bereketli topraklarının 41 çeşit baharatla harmanlanarak Hafsa Sultan'a şifa olan Mesir Macunu ne mutlu ki biz Manisalılar, anavatanın da yaşama onuruna eriştik. Bu onuru bizden önceki değerli büyüklerimizden devralarak gelecek kuşaklara aktarmak içinde emek veriyoruz. Manisamızın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli olan Mesir Macunu festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Vali Erdoğan Bektaş da konuşmasında şunları söyledi: "500 yıla yakındır devam eden bir geleneğin sürdürüldüğü Sultan Camisi'nin bahçesindeyiz. Bir 21 Mart günündeyiz. Kışın baskısından kurtulup, ilkbahara hazırlanışı yaşıyoruz. Nevruz'a yaşıyoruz: Gerçekten bu kadar çok, bu kadar bol, bu kadar bereketli bir kültürel olayı paylaşmak, bir olayı yeniden yaşamak gerçekten bizler için bir onur konusu. Bu senede Mesir törenlerimizi yapacağız. Geleneksel olarak 475 yıldır yapılagelen, bu senede 476'ncısını yapacağımız Mesir festivalimiz bütün unsurlarıyla devam ediyor, devam edecek."

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu duayla protokol üyeleri tarafından temsili Mesir Macunu karma töreni yapıldı.

41 ÇEŞİT BAHARAT

475 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan Mesir Macunu'nun içinde şu baharatlar bulunuyor: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darülfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.

SAÇIM TÖRENİ 24 NİSAN'DA

Merkez Efendi tarafından 475 yıl önce 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 24 Nisan 2015 günü Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Mesir Macunu Festivali karma töreniyle başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER