Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Dündar ve Gül'ü acilen serbest bırakın


Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yayınladıkları ortak bildiride tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün acilen serbest bırakılmasını istedi. Türk otoritelerine seslenen IFJ-EFJ, Türkiye'deki gazeteciler üzerindeki baskının kaldırılması yönünde çağrı yaptı.

Yayınlanan bildiride gazetecilerin 29 Mayıs tarihinde yayınlanan haber sebebiyle tutuklandıkları hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da daha önceden bu haberi yapan gazetecileri tehdit ettiğine yer verildi. Erdoğan'ın televizyon kanalındaki canlı yayında söylediklerine yer verilen bildiride, "Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek" ifadeleri aktarıldı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, Can Dündar'ı iyi tanıdıklarını belirtti ve İstanbul'daki bir konferansta Can Dündar'ın söylediği, 'baskı ve tehditlere karşı çok zorlanıyoruz' cümlesini hatırlattı. Boumealha, gazeteciler üzerindeki tüm baskıların kaldırılmasını ve iki gazetecinin acilen serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mogens Blicher Bjerregard ise tutuklamaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5 ve 10'uncu maddelerine aykırı olduğuna dikkat çekti ve bunun kabul edemeyeceklerini vurguladı. Bjerregard, vatandaşların haber alma özgürlüklerinin gazetecileri içeri atarak sağlanamayacağını belirtti. Tutuklamaların Türkiye'de yargı bağımsızlığı hakkında endişeler doğurduğunu söyledi. Bjerregard son olarak, 29 Kasım'da Brüksel'de gerçekleşecek AB zirvesi öncesinde Türk otoritelerinin bu yanlıştan dönmesi gerektiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Dündar ve Gül'ü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER