Ukrayna'da esir takası ile ilgili görüşmeler yarın başlıyor

Ukrayna'da esir takası ile ilgili görüşmeler yarın başlıyor

MOSKOVA (CİHAN)- Ukrayna'da krizi sonlandıran Minsk Anlaşması çerçevesinde esir takası ile ilgili çalışmalar yarın başlıyor. Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin katkıları ile doğu Ukrayna'da sağlanan barış anlaşması Debaltsevo'da yaşanan çatışmalara rağmen uygulanmaya devam ediyor.

Minsk'te 12 Şubat'ta imzalanan anlaşmaya göre 15 Şubat'ta ateşkes ilan edilmiş ve sonraki günlerde de ağır silahların sınır hattının geri çekilmesi süreci başlamıştı. Ay sonuna kadar Kiev ordusu ve ayrılıklı güçlerin ağır silahları çekmesi planlanıyor. Sonraki 5 gün içinde de tüm esirler karşılıklı olarak serbest bırakılacak.

Kiev ve ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk esirlerin yer aldığı listeleri karşılıklı olarak yarın teyit etmeye başlayacak. Ukrayna Savunma Bakanlığı'dan Yuriy Tandit, "Serbest bırakılacakların listesini hazırlıyoruz. Aktif aşamaya yarın geçeceğiz." dedi.

Donetsk müzakere yetkilisi Denis Puşilin, anlaşma çerçevesinde Debalsevo'da esir alınan Ukrayna askerlerinin de listede yer alabileceğini belirtti. Milis güçler daha önce yaptıkları açıklamada "herhangi bir suça karışmamış" askerlerin tamamının serbest bırakılacağını belirtmişti.

Donetsk askeri sözcüsü Eduard Basurin ise Ukrayna tarafının esir takası ile ilgili açıklama yaptığını, ancak henüz kendileri ile konunun müzakere edilmediğini söyledi. Basurin, Slovyansk ve Artemivsk'te Ukrayna istihbarat teşkilatı elemanlarının sivilleri gözaltına aldığını, sivillerin takas sürecinde kullanılmasının provokasyon olduğu eleştirisi getirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Ukrayna'da esir takası ile ilgili görüşmeler yarın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER