Uganda'da seçimler öncesi sosyal medya karardı


Uganda'da dün yapılan seçimlerde şu ana kadar sayılan 2,32 milyon oyun 1,36 milyonu ülkeyi 30 yıldır yöneten Yoweri Moseveni için kullanıldı. Seçimlerin başlaması ile sosyal medyaya erişimin engellenmesi ve muhalefet liderinin bir süreliğine tutuklanmasına uluslararası kuruluşlardan tepki geldi.

Oy verme işlemlerinin başlaması ile muhalafet partileri arasında en çok oy alan Kizza Besigye'nin başkente yakın Kasangati bölgesinde bir süreliğine tutuklanması ve sosyal medyanın karartılmasına BM İnsan Hakları Ofisi ve Amnesty International tepki gösterdi.

Uganda'daki BM İnsan Hakları temsilcisi Uchenna Emelonye, "Uganda hükümetinin seçimlerin başladığı sabah 08.00'de 'WhatsApp' dahil sosyal medya platformalarını engellemesi insan hakları ihlali içerir. Bu konuyu yetkililere bildirdik" dedi. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) bölgesel direktörü Sarah Jackson ise "Uganda hükümetinin cep telefonlarından sosyal medyaya ulaşımı engellemesi Ugandalıların en temel haklarından olan ifade ve bilgiye ulaşmanın bariz bir ihlalidir." diye konuştu.

Uganda'da devlet başkanını belirleyecek seçimlerde ülke genelinde 28 bin sandık kuruldu. Dün öğleden sonra yerel saatle 14.00'de kapanan sandıklarda yaklaşık 15,2 milyon vatandaş oy kullandı.

POLİS GÖZYAŞARTICI GAZ KULLANDI

Kampala'daki bir sandıkta bir grup kalabalık Moseveni lehine oy pusulalarını işaretlediğini iddia ederek görevlileri protesto edince polisi kalabalığı dağıtmak için gözyaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandı. Kampala Polis sözcüsü çıkan arbedede 9 kişinin yaralandığını, 20 protestocunun da tutuklandığını duyurdu.

Uganda'da ülkeyi 1986'dan beri yöneten 71 yaşındaki Moseveni'nin tekrar iktidara gelmesi beklenirken, sayılan oyların yüzde 33,47'ni alan Kizza Besigye'nin seçimleri kaybedeceği tahmin ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Uganda'da seçimler öncesi sosyal medya karardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER