Twitter'e 4 Milyon TL vergi cezası

Türkiye’de para kazanan Twitter, ofis açıp vergi vermeyince Gelir İdaresi Başkanlığı ‘Ofis de olmasa vergi öder’ dedi, 4 milyon TL ceza kesti. Twitter ise Torba Yasa’yla çıkan yeniden yapılandırma için başvurarak 1 milyon ödemeye razı oldu.

Twitter'e 4 Milyon TL vergi cezası

Türkiye’de para kazanan Twitter, ofis açıp vergi vermeyince Gelir İdaresi Başkanlığı ‘Ofis de olmasa vergi öder’ dedi, 4 milyon TL ceza kesti. Twitter ise Torba Yasa’yla çıkan yeniden yapılandırma için başvurarak 1 milyon ödemeye razı oldu.Türkiye’de ofis açmamakta direnen sosyal paylaşım sitesi Twitter için vergilendirme formülü bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) Türkiye’de mükellef olması gerektiğine yönelik mukteza verdiği öğrenildi. İdarenin görüşünün ardından Vergi Denetim Kurulu (VDK) Twitter’a yönelik vergiincelemesi başlattı. GİB kaynaklarından edinilen bilgilere göre Twitter’a 4 milyon TL vergi ve ceza çıkarıldı.Bu gelişmenin ardından Maliye Bakanlığı ile temasa geçen Twitter, uzlaşma istedi. Sosyal paylaşım sitesi başvuruların başladığı borç yeniden yapılandırmasından faydalanması halinde ise, yaklaşık 1 milyon TL vergi ödemesi gerekiyor. Star'da yer alan habere göre GİB’in OECD uygulamalarını da göz önünde bulundurduğu incelemelerde Twitter’ın Türkiye’de mükellef olması gerektiğini dile getirdiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, “Bina olmasının vergilendirme için zorunlu olmadığı, burada para kazanmasının vergilendirme için yeterli olduğu tespiti yapıldı”  dedi. Twitter’ın bu gelişmenin ardından ya dava açması ya da para cezasını ödemesi gerekiyor. Maliye’nin tespit ve incelemelerinin ardından Twitter yetkililerinin uzlaşma istediği öğrenildi. Sosyal paylaşım sitesinin borç yapılandırmasından da faydalanabileceğine dikkat çeken yetkililer, yapılandırmadan faydalanması halinde 4 milyon liralık vergi ve cezanın önemli oranda düşeceğini kaydetti. 

Twitter’ın geçmişte Türkiye’de iş yeri olmadığı gerekçesiyle vergilendirilmediğine dikkat çeken bir ekonomi yetkilisi, “GİB’in muktezası sonrası temsilciliğin olması mükellef olarak kabul edilmesi olarak değerlendirildi. Türkiye’de temsilciliği olduğu raporlandı” diye konuştu.

KURUMLAR VERGİSİ ÖDEYECEK

Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre mal ve hizmet ticareti vergiyi doğuran bir faaliyet olduğu için Twitter gibi sosyal paylaşım şirketlerinin de Türkiye’de gelir elde ettiklerini için mükellef kabul ediliyor. Şirketlerin elde ettikleri kazancın yüzde 20 oranında kurumlar vergisi ödemeleri gerekiyor. Bu tür şirketler Türkiye’de bir daimi temsilcilik açmazsa gelir ve kurumlar vergisini ödemiyordu.

REKLAMDA ASLAN PAYINI ALIYOR

Twitter’in Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olması ve 1 milyar TL’yi aşan on-line reklam pazarından aslan payını almasına karşın vergi vermemesi, 2013 yılından beri gündemde. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, o dönemde Twitter’in vergi ödemesi için gerekli düzenlemenin yapılacağını söylemişti. 

YENİÇAĞ
<< Önceki Haber Twitter'e 4 Milyon TL vergi cezası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER