"Twitter hesabından teşhir edilen kadın Cahide Öztürk değil Asya Taşçı"


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, çıplak bedeni, 'J_İ_T_E_M' adlı twitter hesabında yayınlanarak teşhir edilen kadının Cahide Öztürk değil 1993 Siirt doğumlu Asya Taşçı olduğunun DNA testleri sonucu öğrenildiğini söyledi.

Aydoğan, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Kirli savaş yönteminin Kürt kentlerinde özellikle 90'lı yıllarda en vahşi haliyle yaşandığını ve bu insanlık dışı uygulamaların birçok kez uluslararası mahkemelere taşındığını söyleyen Aydoğan, "Yakın zamanda Muş Varto'da Kevser Eltürk (Ekin Wan) ve Şırnak Cizre'de yaşamını yitirdikleri belirtilen 2 kadın cenazesi teşhir edilmiş ve bu görüntüler JÖH ve PÖH adına yayın yaptığını belirten sosyal medya hesapları üzerinden servis edilmiştir. Son olarak 83 günü aşkın süredir sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Asya Taşçı adlı 21 yaşındaki genç kadının cenazesi çıplak biçimde teşhir edilmiş ve bu görüntüler yine aynı sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna servis edilmiştir." dedi.

Bu bağlamda Aydoğan, şu soruları yöneltti:

Asya Taşçı adlı genç kadının yaşam hakkı ihlaline dair Bakanlığınızca açılmış bir soruşturma var mıdır? Şuana kadar açılmış bir soruşturma yok ise gerekçesi nedir?

Asya Taşçı adlı genç kadının yaşam hakkını ihlal eden kişi veya kişiler tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise bu kişilerin söz konusu görüntüleri sosyal medya hesaplarından servis eden veya edenler ile ilişkisi tespit edilmiş midir?

Asya Taşçı adlı genç kadının cenazesinin çıplak biçimde teşhir edilerek görüntülerinin kamuoyuna servis edilmesi hakkında Bakanlığınızca soruşturma açılmış mıdır? Halen açılmamış ise gerekçesi nedir? Görüntülerin servis edilmesine ilişkin soruşturma açılacak mıdır?

Yaşam hakkı ihlal edilen kadınların cenazelerine ait görüntülerin sosyal medya hesapları üzerinden servis edilmesi Bakanlık talimatı ile mi gerçekleştirilmektedir?

Yaşam hakkı ihlal edilen kadınların cenaze görüntülerinin sosyal medya hesapları üzerinden servis edilmesine ilişkin bir Bakanlık talimatı yok ise bu görüntülerin sosyal medya hesapları üzerinden servis edilmesinin önlenmesine ilişkin önleyici bir tedbirin alınmamasının gerekçesi nedir?

Bakanlığınızca, yaşam hakkı ihlal edilen kadınların bedenlerinin teshir edilerek görüntülerinin sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna servis edilmesi güvenlik tedbirleri kapsamında mı değerlendirilmektedir? Bu hususta bir değerlendirme yok ise sokağa çıkma yasakları ile sıkça tekrarlanan bu insanlık suçu niteliğinde uygulamaların son bulması için bir girişimde bulunacak mısınız? CİHAN
<< Önceki Haber "Twitter hesabından teşhir edilen kadın Cahide Öztürk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER