Tutuklu emniyet mensuplarının yargılandığı davaya ara verildi


Selam Tevhit terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten polislere ilişkin açılan davanın ilk duruşmasına başlandı. Duruşmada ilk önce sanıkların ve avukatların kimlik yoklaması yapıldı. Usule ilişkin itirazların ardından davaya ara verildi.

Yargıtay tarafından 2 defa terör örgütü olduğu yönünde karar çıkan ve Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ile Muammer Aydın gibi aydınların öldürülmesinden sorumlu tutulan Selam Tevhit terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten polisler hakkında açılan davaya başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Terör Şube eski müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse'yle birlikte başka suç isnatlarıyla tutuklanan 6 kişi dahil 66 isim hazır bulundu. Duruşmaya tutuksuz sanıklarla beraber çok sayıda izleyici de katıldı. CHP milletvekilleri Zeynel Emre, Onursal Adıgüzel ve Nihat Yeşil'de davada gözlemci olarak yer aldı.

Öte yandan saat 10.00'da başlaması gereken duruşma, mahkeme heyetinin 11.46'da salonuna girmesi ile başladı. İlk olarak sanıkların kimlik yoklaması yapıldı. MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'larla ilgili dosyadan tutuksuz yargılanan Albay Selahattin Özenli'nin avukatının, Ergenekon davası sanıklarından avukat Serdar Öztürk olması dikkat çekti. Öztürk, Ergenekon davasında 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' belgesi ofisinde bulunmuş ve yargılama sonucu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yoklamanın ardından Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak'ın reddi hakim dilekçesi verdiğini duyurdu. Başkan Rüzgar, reddi hakim talebinin bulunması nedeniyle duruşmada sadece acil işler diye tanımlanan tutuk incelemesinin yapılabileceğini açıkladı. Ardından başkan duruşma öncesinde dosyaya gelen bir takım evrakları okudu. Bu sırada Yurt Atayün'nün avukat Ömer Kavili itirazda bulundu. Gelen evrakların içeriğinin de okunmasını isteyen Kavili aksi takdirde tutanaklara "Evrak görüldü." şeklinde ifadenin geçirilmesini istedi. Hakim ile Kavili arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bunun üzerine Başkan Rüzgar, "Kimi isterseniz oraya şikayet edin." diyerek olayı kapattı.

Kimlik tespiti sırasında avukat Kemal Şimşek, sanık polislerin birçok terör operasyonunda görev aldıkları ve örgütlerin hedefinde olduklarından valilik tarafından hala koruma tedbirine tabi olduklarını hatırlattı. Avukat Şimşek, Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre (CMK) göre sanık polislerin gizli tutulması gerektiği halde, açık kimlik ve adreslerinin kullanılmasına itiraz etti. Heyet, açık kimlik ve adres usulsüzlüğünün iddianamede de yapılmasını gerekçe göstererek itirazı reddetti.

Dosyaya gelen evrakları okuyan katibin bir ara "MİT'e ait TIR'lar" ifadesini kullanması üzerine başkan Rüzgar bu ifadeyi "MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'lar" şeklinde düzeltti.
Avukat Kemal Şimşek, müvekkillerinin terör operasyonunda görev aldıklarını bu yüzden kimliklerinin açık edilmemesi yönünde talepte bulundu ancak mahkeme bunu reddetti.

Duruşmaya bir süre ara verildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Tutuklu emniyet mensuplarının yargılandığı davaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER