Türü tükendi, yok oldu!

Bilim adamları, insanoğlunun neden olduğu iklim değişikliğinin ilk kez bir memelinin neslinin tükenmesine yol açtığını belirledi. Avustralya'nın Queeensland sahili açıklarındaki Büyük Set Resifi'nin endemik türü olan bir kemirgen, maalesef, yok oldu.

Türü tükendi, yok oldu!

Mozaik kuyruklu fare olarak anılan “Bramble Adası melomy’leri”, insanoğlunun neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle, dünyanın herhangi bir yerinde yok olan ilk memeli olarak kayıtlara geçti.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; bu tür sadece 340 metre uzunluğunda, 150 metre genişliğindeki Bramble Adası’nda yaşıyordu.

Varlığı 1845 yılında Avrupalılar tarafından kayda geçirilen bu kemirgenler, o dönemde adada çok sayıda bulunuyordu.

Ancak Queensland Çevre ve Mirası Koruma Departmanı’ndan Ian Gynther ile Queensland Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen bir araştırma, acı tabloyu gözler önüne serdi.

Bu türe ait son kemirgen, 2009 yılında görüldü.

Queensland Üniversitesi’nden Naitalie Waller ve Luke Leung tarafından yazılan rapora göre, bu türün neslinin tükenmesinin ana nedeni, deniz seviyesinin yükselmesi.

Denizlerin yükselmesini bir sonucu olarak, ada birçok kez sulara gömüldü ve bu da hayvanların ve yaşam alanlarının yok olmasına yol açtı.



KAYNAK: SÖZCÜ
<< Önceki Haber Türü tükendi, yok oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER