Türkmenistan'da ücretsiz doğal gaz, su ve elektrik devri sona eriyor

Sovyetler Birliği'nden bu yana doğal gaz, elektrik ve su gibi temel tüketim maddelerinden ücret alınmayan Türkmenistan'da 'serbest piyasaya geçiş' adı altında bu hizmetler artık ücretli olacak.

SHABER3.COM

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangül Berdimuhamedov'un bugün imzaladığı düzenleme ile doğal gaz, elektrik ve su artık ücretsiz sağlanmayacak.

Türkmenistan’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin çözüldüğü 1991 yılına kadar  elektrik, su ve doğal gaz gibi temel tüketim maddeleri neredeyse ücretsiz sağlanırken, zengin doğal gaz yataklarına sahip ülke 1993’den itibaren bu hizmetleri tamamen ücretsiz karşılıyordu.

'SERBEST PİYASA İLE BÜTÜNLEŞİLİYOR'

İhraç edilen enerji ürünlerinin fiyatlarının düşmesi üzerine son yıllarda ücretsiz sağlanan hizmetlerde miktarlar azaltılmaya ve ek ücretler talep edilmeye başlanmıştı.

Berdimuhamedov, yılbaşında yürürlüğe girecek olan uygulama ile serbest piyasa ekonomisine geçişte “önemli bir adım” atılacağını öne sürüyor.

ÜCRETLENDİRME ÖNCEDEN BAŞLAMIŞTI

Berdimuhamedov'un iktidara geldiği 2006 yılından bu yana  petrol fiyatları arttırılırken un ve et için verilen yardımlar da azaltıldı. Kişi başına sağlanan 35 kWh'lik bedava elektrik 2013 yılında 25 kWh'a indirilmişti.

Yüksek işsizlikle boğuşan ülkede yeni uygulama ile bir kişinin yaşaması için gerekli minimum tutar ortalama ücretin üzerine çıkacak.
<< Önceki Haber Türkmenistan'da ücretsiz doğal gaz, su ve elektrik devri... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER