Türkiye'yi ateşe aten 'Gazi' oyunu

Suruç'ta 32 kişinin öldüğü canlı bomba saldırısıyla başlayan gerginlik, İstanbul'un Gazi Mahallesi'nde tehlikeli bir noktaya doğru gidiyor.

Türkiye'yi ateşe aten 'Gazi' oyunu

Suruç ve güvenlik güçlerine yönelik saldırıların ardından IŞİD, PKK ve DHKP-C'ye yönelik terör operasyonlarında Bağcılar'da polisle girdiği çatışmada öldürülen Günay Özaslan'ın cenaze töreninde olaylar çıktı. Özarslan'ın cenazesinin kaldırılacağı Gazi Cemevi önünde toplanan gruba polis müdahale edince mahalle bir kez daha savaş alanına döndü. Daha önce yüzü maskeli silahlı grupların sokağa çıktığı mahallede dün silahlı ve maskeli eylemciler yoktu ancak polis yine sert müdahalede bulundu. Çatışmanın dinmediği Gazi Mahallesi'nde tehlikeli bir oyunun sahneye konulduğunu dile getiren kanaat önderleri, sağduyu çağrısı yaptı.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, geçmişte ağır hadiseler yaşayan Gazi Mahallesi halkının bugün de benzer olayların içine çekilmek istendiğini söyledi. Türkiye'nin 100 yıldır kardeş kavgaları ve çatışmalar sebebiyle yüzünün gülmediğini belirten Hortoğlu, hükümetin özellikle son 4 yıldır yanlış adımlarla devlet vatandaş arasındaki güveni kırdığını ifade etti. Hortoğlu, “Şimdiye kadar IŞİD ile ilgili ciddi bir mücadeleye girilmedi. Şimdi ne oldu da bir anda mücadele başlatıldı. Bununla beraber kendilerine muhalefet olacak grupların da bu torba operasyon içine katılacağı görülüyor. Gazi halkı çok acılar yaşadı. Bu konuda benzer hadiselerin yaşanmaması adına itidalli olunması lazım. Evlerimize çekilmeli ve demokratik mücadelemize devam etmeliyiz.” uyarısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün ise Gazi Cemevi'nde yaptığı basın açıklamasında, operasyonlarla Alevilerin ve demokratların susturulmaya çalışıldığını dile getirdi. Baki Düzgün, “Geçtiğimiz gün Aleviler hedef alınarak bir gazetede yazı çıktı. Polisten ya da AKP iktidarından korkmuyoruz ama bu iddiaların hiçbiri doğru değil. Terör operasyonunda öldürülen Günay Özarslan'ın cenazesinin kaldırılmasına bile izin verilmedi. Bu yapılanlar, aileye zulümdür. Aile, cenazelerini kendi değerlerine uygun şekilde kaldırabilmelidir. Bunun için kimsenin iznini almak zorunda değiliz.” şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da, sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğdu, şunları söyledi: “Polis iki gündür Sultangazi Cemevi'ne gaz, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahale ediyor. Yetkililerle görüşmelerden sonuç alamadık. Durumun hassasiyetinin farkındayız. Bu yüzden halkı galeyana getirmemek ve olayları yatıştırmak için uğraşıyoruz. Yetkilileri uyarıyoruz. Alevileri kanlı bir savaşın içine çekmek istiyorsunuz. Aklınızı başınıza alın. Cemevi'nden uzak durun.”

Gazi Cemevi dedesi Veli Gülsoy ise devam eden çatışmalardan rahatsız olduklarını bildirdi. İki günden beri Emniyet ekipleri ve vatandaşlarla görüşerek olayların büyümesini önlemeye çalıştıklarını anlatan Gülsoy, “Cemevi morgunda bekleyen bir cenazemiz var. iki günden beri süren çatışmalar yüzünden kaldıramıyoruz. Polisler bölgeden çekilirse olay kalmaz. Tek temennimiz bir an önce her şeyin normale dönmesi, halktan da ricamız sakin olsunlar.” açıklamasını yaptı.

Öte yandan Suruç'taki bombalı saldırıda hayatını kaybeden 32 kişiden Cemil Yıldız, İsmet Şeker ve Duygu Tuna, dün Gazi Mahallesi'nde toprağa verildi. Cenazelerin defnedilmesinin ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

Gazi Mahallesi'nde göğsünden vurulan polis şehit oldu

Gazi Mahallesi'nde iki gündür yaşanan gerginlikte korkulan oldu. Olaylar esnasında gözaltı işlemi yapmak için araçtan inen polis memuru Muhammet Fatih Sivri göğsünden vuruldu. Sivri, kaldırıldığı Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştü. Alınan bilgilere göre olay, akşam 19.30 sularında 1411 Sokak üzerinde meydana geldi.
Eylemci gruba müdahale etmek için polis aracından inen Sivri, bir evden açılan ateş sonucu göğsünden vuruldu. Yaralanan polis, Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne getirildi. Polis ekipleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis memuru, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olaylar esnasında bir gazeteci de yaralandı. Olayı öğrenen yüzlerce polis, hastaneye akın ederek kan vermek istedi. Bu esnada bir polis, vurulan meslektaşının üzerinde çelik yelek olmadığını, bu şekilde gözaltı yapmaya gönderildiğini iddia etti.

ZAMAN
<< Önceki Haber Türkiye'yi ateşe aten 'Gazi' oyunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER