Türkiye'yi AB'ye almama konusunda uzlaştılar

Almanya'da Hristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat partileri arasındaki koalisyon mutabakatında 'Türkiye ile yeni fasılların açılmayacağı' maddesi yer aldı

SHABER3.COM

Eylül ayında yapılan seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerinin sonuçlanmadığı Almanya’da, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki ‘büyük koalisyon’ müzakereleri resmen başlıyor.

DW Türkçe’nin koalisyon görüşmelerine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre başkent Berlin'deki görüşmelerde taraflar koalisyon müzakerelerine resmen başlamak için prensipte anlaştı ve müzakerelerin temelini oluşturacak 28 sayfalık ortak bir taslak belge hazırladı.

'TÜRKİYE İLE YENİ FASIL AÇILMAYACAK'

Varılan mutabakatta Türkiye ile ilişkilerle ilgili bir bölüm de bulunuyor. Mutabakat belgesinde Türkiye ile ilişkilerin geleceğine yer verilmezken, Türkiye ile yeni fasılların açılmayacağı ve görüşülmekte olan fasılların kapatılmayacağı konusunda uzlaşıya varıldı. Belgede, "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirene kadar vize mecburiyetinin kaldırılmayacağı ve Gümrük Birliği'nin genişletilmeyeceği" maddesi yer aldı.

Belgede Türkiye ile ilişkiler konusunda şöyle denildi:  

''Türkiye çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu kötüleştiği için (AB) müzakerelerde açılan fasıl kapatılmayacak yeni bir fasıl da açılmayacak. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği güncellenmeyecek”
<< Önceki Haber Türkiye'yi AB'ye almama konusunda uzlaştılar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER