'Türkiye'ye satılan roket yakıtı IŞİD'in eline geçti'

Fransız şirketi, Türkiye'ye satılan roket yakıtının IŞİD'in eline geçtiğini açıkladı.

SHABER3.COM

Şarkul Avsat Gazetesi, Fransız şeker şirketi Tereos'un, Fransa tarafından üretilen sorbitolun -roket yakıtı olarak kullanılan yapay tatlandırıcının- 2015 yılında Türkiye'de ortadan kaybolduğunu ve Suriye'deki IŞİD karargahlarında ortaya çıktığını yazdı.

Fransız şeker devinin iş ortakları, silah üretmekte kullanılan sorbitolun Suriye'nin eline geçmesine izin verdiği iddiasıyla Tereos'a karşı mahkemede suç duyurusunda bulundu.

Agence France-Presse tarafından kamuoyuna açıklanan ve anti terör savcısının ulaştığı belgelerde, Tereos, "terör eylemleri ve terör eylemlerine iştirak" suçlamalarını reddetti. 

Çatışma Silahlanma Araştırmaları (Conflict Armament Research, CAR) bulgularına itiraz eden Tereos, 2015 yılında Türkiye'ye satılan Fransız yapımı sorbitolun bir yıl sonra Suriye'de ortaya çıktığını kabul etti. 

Eleştirel Birgün Gazetesi yazarı Erk Acarer, Tereos'un bir Türk iş adamına sorbitol sattığını ve Gebze'den Gaziantep'e gönderilen sorbitolun Suriye'nin el Bab kasabasına transfer edildiğini duyurdu.

2016 yılında, İsrailli The Jerusalem Post Gazetesi, Fransız Tereos şirketi tarafından üretilen 100 çanta sorbitolun, Toros isimli Türk şirketi tarafından üretilen potasyum nitrat ile birlikte Irak'ın Musul kentindeki bir terör operasyonunda ele geçirildiğini yazdı. 

The Jerusalem Post Gazetesi, meseleyle ilgili çarpıcı noktanın 2015 yılında üretilen sorbitolun, IŞİD'in acımasız eylemlerinin ortaya çıktığı ve 62 ülkenin aşırıcılara karşı savaşmak için ortak bir anlaşma imzalamasından bir yıl sonra ortaya çıktığına da dikkat çekti. 

Şarkul Avsat, CAR'ın, 2017 yılında yayınladığı bir raporda, Tereos'un sorbitolun yüksek risk içeren bölgelere transferinin durdurulduğu konusunda ısrarcı olduğunun da altını çizdi. 

Şirketle ilgili yapılan araştırma, Suriye'ye transferin 2017 yılının şubat ayında gerçekleştirdiğini ortaya koydu. 
<< Önceki Haber 'Türkiye'ye satılan roket yakıtı IŞİD'in eline geçti' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER